Iz Bajdenove kampanje stiže saopštenje da će se boriti protiv bilo kakvih pokušaja Donalda Trampa da zaustavi brojanje glasova.

Menadžerka kampanje Džoa Bajdena Džen O’Meli Dilon izdala je oštro saopštenj nakon govora predsednika Trampa, nazvavši ga „nečuvenim, bez presedana i netačnim“. „Večerašnja izjava predsednika o pokušaju da zaustavi prebrojavanje regularno ubačenih glasačkih listića bila je nečuvena, bez presedana i netačna. Nečuveno je jer predstavlja ogoljeni pokušaj da se američkim građanima oduzmu  demokratska prava“, saopštila je. Dodala je – brojanje neće prestati.

O’Meli je istakla da su njihovi pravni timovi spremni da se odupru ukoliko takvi napori stignu iz Trampove kampanje.

Aktuelni predsednik Donald Tramp nešto ranije je u svom obraćanju istakao da smatra da postoje nepravilnosti u procesu brojanja glasova. ,,Na Floridi imamo sjajnu pobedu, Ohajo, Teksas, Džordžiji, Severna Karolina… Međutim odjednom je brojanje stalo. Radi se o prevari američkog naroda, sramoti za našu državu. Bili smo spremni da proglasimo pobedu, iskreno mi i jesmo pobedili na ovim izborima. Ali, radi se o velikoj prevari, želimo da se zakoni primene. Ići ćemo na Vrhovni sud, želimo da se zaustavi glasanje, ne želimo da se u 4h ujutro pronalaze glasački listići i dodaju na listu“

Tramp je odneo pobedu u Ohaju, Teksasu i na Floridi, dok se u Džordžiji i Severnoj Karolini i dalje glasovi broje. Međutim, u obe ove savezne države predsednik Tramp vodi za oko 2% glasova, dok je oko 94% glasova prebrojano. Napeto je i u Mičigenu, Pensilvaniji i naročito Viskonsinu.