Koliko je nominacija za predsedničkog kandidata veliki uspeh pokazuje najbolje primer Džozefa Bajdena. Naime, davne 1988. godine Bajden je pokrenuo svoju prvu predsedničku kampanju. Bajden se te godine ubrzo povukao iz trke jer su se u javnosti pojavili optužbe za plagiranje govora tokom kampanje, ali i izveštaji da je Bajden već bio „uhvaćen“ u plagiranju jednog rada tokom studija prava na Univerzitetu Sirakuza. Dvadeset godina nakon prve nominacije, Bajden ponovo odlučuje da ponovo okuša sreću i pokuša da dođe do nominacije. Tada su ispred njega stajali i Barak Obama i Hilari Klinton, pa je tako i Bajdenov drugi pokušaj ostao samo pokušaj. Te 2008. godine, Bajden nije loše prošao – potpredsedničku funciju od te godine je nosio čak dva mandata. Danas, 2020. godine, više od tri decenije nakon prvog pokušaja, Bajdenovo ime će i konačno stajati na samom vrhu liste Demokratske partije.

„Mislim da je to velika prekretnica u njegovom životu. Činjenica da je osvojio nominaciju je veliko dostignuće. Ali, isto tako, mislim da je svestan da mu predstoje veoma teški, suštinski problemi sa kojima mora izaći na kraj“ ,  rekao je za Si-En-En (CNN) bivši senator iz Delavera Ted Kaufman, Bajdenov dugogodišnji poverilac.

Neki Bajdenovi savetnici su izrazili veliki osećaj konačnog olakšanja nakon što je Sanders u sredu okončao svoju trku, jer kampanja sad može svu svoju snagu i resurse da koncentriše na izbore u novembru. „Ovako nešto smo očekivali, ali tek u junu, a desilo se već početkom aprila. Razmislite gde smo bili pre 40 dana – u tom kontekstu ovo je izvanredno“ , izjavio je jedan Bajdenov saveznik za Si-En-En (CNN).

Ono što Bajdena i njegov tim sada očekuje, pored svih obaveza koje nosi nominacija, je svakako rad na ujedinjavanju čitave Demokratske partije, iza koje je period preliminarnih izbora i unutarstranačkih nesuglasica. Bajden ove dane provodi izolovan u svojoj kući u Delaveru zbog okolnosti koje su izazvane virusom korona. Rešavanje problema izazvanih virusom korona svakako će biti jedna od ključnih tema u kampanji. Ta problematika ne potpada samo u sferu zdravstva, već i ekonomije.

Bajden je intenzivirao komunikaciju sa Sandersovim timom, što bi moglo da mu pomogne da privuče progresivne birače Demokratske partije. Iz Bajdenove kampanje poručuju da „ dva tima planiraju da ostanu angažovana na nizu tema koje će se nadograditi na postojeće predloge i politike bivšeg potpredsednika Bajdena, kao i da će razvijati nove ciljeve za napredak zemlje.“ Nakon srede i Sandersovog odustajanja, u četvrtak se pojavila informacija da će Bajden preuzeti obavezu da smanji uslov za Medicare sa 65 na 60 godina, kao i da će oprostiti dug za studentski zajam, što je direktan izlazak u susret zahtevima Sandersovih birača. Aktivna uloga Baraka Obame u Bajdenovoj kampanji bi takođe mogla bi da doprinese stranačkoj koheziji kod demokrata.

Sada kada je „knjiga spala na dva slova“ ostaje da vidimo dalje Bajdenove, ali i Trampove poteze. Trenutne okolnosti koje izaziva pojava pandemije virusa korona otežavaju vođenje bilo kakve političke kampanje. Biće interesantno videti koliko bi Trampa problemi koje je donela korona mogli da koštaju. Na drugoj strani, imamo Bajdena koji je tu da kritikuje Trampove poteze i daje obećanja.


Minja Rogan