Virus korona je, pored brige za zdravlje, doveo i do opšte brige u čitavom svetu za ekonomsku krizu koja će izvesno uslediti, pa tako situacija nije mnogo drugačija ni u SAD. Poznato nam je da su SAD donele niz mera o ekonomskoj pomoći u više navrata. Na početku pandemije, prvo su donete hitne mere pomoći u vrednosti od 8,3 milijarde dolara, naknadu u slučaju nezaposlenosti, zatim paket ekonomske pomoći od oko 2 biliona dolara (2000 milijardi), a onda i paket pomoći malim preduzećima vredan 484 milijarde dolara.

Da je briga Amerikanaca za ekonomiju SAD-a nakon završetka pandemije velika, pokazuju istraživanja javnog menjenja. Oko 55,2% ispitanika je izuzetno zabrinuto, kao srednje zabrinuti se izjasnilo 31,4% ispitanika, dok je samo 11,9% ispitanika nije mnogo ili uopšte zabrinuto. Dosadašnje ekonomske mere nisu se pokazale dovoljne, pa pristižu i novi predlozi.

Kamala Haris (Kamala Harris), senatorka iz Kalifornije, Berni Sanders (Bernie Sanders), senator iz Vermonta i ovogodišnji učesnik u trci za predsedničkog kandidata demokrata, i Ed Marki (Ed Markey), senator iz Masačusetsa, žele da prošire podršku koju Amerikanci dobijaju od države tako da većina američkih porodica prima hiljade dolara svakog meseca dok se ekonomska kriza izazvana virusom korona ne smiri.

Predstavili su predlog Zakona o mesečnog podršci radi ekonomske krize (Monthly Economic Crisis Support Act) koji predviđa da bi oni koji zarađuju maje od 120 000 dolara, mesečno dobijali ček na 2 000 dolara. Zakon predviđa i da bi se ova pomoć proširila na 4 000 dolara za bračne parove koji zajedno doprinose porezu, kao i 2 000 dolara za svako dete do troje dece. Isplate bi bile retroaktivne i za mart mesec i nastavile bi da traju sve do isteka tri meseca od trenutka kada Služba za zdravstvo i usluge (Health and Human Services Department) proglasi kraj vanrednog stanja. Ovu pomoć bi dobili i oni koji nemaju socijalno osiguranje, kao i oni koji nisu platili porez prošle godine, te bi ovim i nedokumentovani migranti, beskućnici i mladi u hraniteljskim porodicama takođe bili uključeni u ovaj program isplata.

Tokom marta meseca, kao jedna od mera u cilju ublažavanja posledica virusa korona usvojena je jednokratna pomoć od 1 200 dolara (poznato kao CARES Act), koja se pokazala kao nedovoljna kako bi pomogla porodicama pogođenim zdravstvenom i finansijskom krizom. Ovo je potvrdila i Kamala Haris u svojoj izjavi povodom Zakona kada je napomenula da je se kao posledica pandemije milioni ljudi bore da plate račune ili prehrane svoje porodice.

Svojom izjavom podršku Zakonu je pružio i Berni Sanders, smatrajući da je Kongres odgovoran da osigura da svako domaćinstvo radničke klase u SAD prima mesečno po 2 000 dolara za svakog člana porodice.

Ovaj predlog je usledio samo dan pošto je senator Čak Šumer (Charles Schumer) potvrdio da zajedno sa Nensi Pelosi, spikerom Predstavničkog doma, priprema paket koji je po obimu i veličini opisao kao ruzveltlijanski, pozivajući na sećanje na Nju dil (New Deal) predsednika Ruzvelta nakon Velike depresije tridesetih godina 20. veka. Izvesno je da kako se polako bude prelazilo u naredne faze otvaranja države nakon slabljenja epidemije, možemo očekivati i veći broj različitih predloga paketa ekonomske pomoći.