Sveštenik, borac za ljudska prava i političar Džesi Džekson (Jesse Jackson) podržao je senatora iz Vermonta Bernija Sandersa (Bernie Sanders) u njegovoj borbi za kandidata Demokratske partije na izborima za predsednika SAD-a koji se održavaju u novembru ove godine.

Džekson se obratio Sandersovim pristalicama u nedelju u Gran Rapidsu (Grand Rapids) u Mičigenu (Michigan), gde je naveo da potrebe koje imaju afroamerikanci u SAD-u ne mogu da budu zadovoljene umerenim kandidatom (aludirajući na Bernijevog protivkandidata Džozefa Bajdena (Joe Biden). Zbog toga smatra da je „najprogresivniji socijalni i ekonomski put“ najbolji način da se smanje razlike u društvu, prenosi Politico. Uz to, Džekson je izjavio i da je Sanders jedini koji je zatražio njegovu podršku, kao i da mu je dao par obećanja, među kojima su: nominovanje Afroamerikanke za sudiju Vrhovnog suda, potencijalno imenovanje Afroamerikanke za svog potpredsednika i više finansijskih sredstava za univerzitete sa velikim brojem studenata afroameričke populacije, navodi CNN.

Sam Džekson je u dva navrata bio kandidat na unutarstranačkim izborima Demokratske partije, međutim nikada nije osvojio nominaciju (1984. ju je osvojio Volter Mondejl (Walter Mondale), a 1988. Majkl Dukakis (Michael Dukakis). Da podrška koju on pruža Sandersu nije slučajna potvrđuje i činjenica da je Berni 1988. godine, kao gradonačelnik Burlingtona „reklamirao“ Džesija u Vermontu i tako doprineo Džeksonovoj pobedi u ovoj saveznoj državi. Još jedna država u kojoj je Džesi Džekson odneo pobedu 1988. je i Mičigen, koji je od izuzetne važnosti za Sandersa sa obzirom da se unutarstranački izbori u ovoj saveznoj državi održavaju u utorak, 10. marta. Senator iz Vermonta ovo vidi kao priliku da se vrati na „pobedničke staze“, i želi da ponovi rezultat iz 2016. godine kada je pobedio Hilari Klinton (Hillary Clinton) u ovoj državi. Međutim uzevši u obzir sjajne rezultate Džozefa Bajdena prethodne nedelje, kao i podršku koju njegova kampanja nastavlja da dobija, jasno je da je pred Bernijem nimalo lak zadatak.

Sandersova kampanja se nada da će pomoću Džeksona uspeti da pridobije više glasova afroameričke populacije čiji su pripadnici dosad uglavnom bili naklonjeni Bajdenu, a koliko će u tome i uspeti saznaćemo već u noći između 10. i 11. marta.


Vuk Mišković