Entoni Fauči (Anthony Fauci), direktor Nacionalng Instituta za alergijske i infektivne bolesti sve je češća meta onlajn napada i pretnji od strane građana SAD. Poznati stručnjak privukao je pažnju građana kada je virus korona stigao na tlo Amerike zbog svog angažmana u suzbijanju epidemije, ali zbog zajedničkih nastupa na konferencijama za štampu iz Bele kuće sa predsednikom Donaldom Trampom.

Vladini zvaničnici procenili su da je Faučiju neophodno pružiti bezbednosnu zaštitu kako bi čovek u koga predsednik Tramp ima najviše poverenja u ovoj oblasti bio maksimalno bezbedan. Napadi na društvenim mrežama na 79-godišnjeg Faučija trajali su nekoliko dana, pa su reagovali i čelnici sektora zdravstva i pravde.

Na konferenciji za štampu u sredu, Fauči je odbio da prokomentariše eventualno dobijanje zaštite prebacujući pitanje Generalnom sekretarijatu za inspekcijske poslove, koji je dao izjavu da nije moguće dati informaciju da li Fauči zaista i dobija zaštitu.

Suočen za ogromnim teretom koji epidemija virusa stvara Americi, Fauči je izjavio da se oseća bezbednim i da je siguran da će on i njegova porodica biti bezbedni. Dodao je da je “odabrao ovakav život i da je svestan tereta sa kojim se nosi”. Prioritet Faučija u narednom periodu je sačuvati ljudske živote građana SAD, dodavši da je pred državom “veoma, veoma teška situacija”.

Fauči je na konferencijama za štampu ispravljao predsednika Trampa, čime je izazvao gnev kod članova Republikanske partije. Sasvim je jasno da deo napada na poznatog stručnjaka dolaza sa republikanske strane, mada je izvesno da drugi deo dolazi od onih koji su nezadovoljni odgovorom države i struke na trenutnu veliku krizu. Amerika je, podsećamo, država sa najvećim brojem obolelih od virusa korona na svetu.


Danilo Savić