Guverner savezne države Ilinois Džej Robert Pricker (Jay Robert Pritzker) izjavio je da više ne računa na pomoć administracije aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) u borbi protiv virusa korona. Pricker je dodao da je pomoć dobijena od savezne vlasti mala, te da će vlastitim kapacitetima nastaviti borbu protiv pandemije.

Njegova izjava dolazi nakon konferencije za novinare, na kojoj je predsednik Tramp rekao da testiranje treba da predvode savezne države, te da će dobiti federalnu pomoć. Nezadovoljstvo na nivou država ovom izjavom, ali i nedovoljnom količinom pomoći koja stiže iz administracije predsednika Trampa, dodatno je podgrejalo atmosferu na relaciji Tramp –  (demokratski) guverneri.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), američka administracija konstantno trpi kritike kako je blago ušla u celokupnu situaciju oko pandemije. Manji broj testiranih, nedostatak medicinske opreme u pojedinim delovima zemlje, te ležerniji odnos predsednika Trampa na samom početku dovode do sve većih optužbi, kako od stručnjaka iz oblasti zdravstva, tako i političkih aktera, a pre svega onih bliskih demokratam.

Guverner Pricker napomenuo je da je zahtevao pomoć od saveznih organa u vidu 4.000 respiratora za teško obolele pacijente, ali da je reakcija saveznih vlasti izostala, te da je njihovom krivicom kompletna situacija oko nabavke medicinskog materijala pretvorena u „Divlji zapad“.

Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama postaje sve teža, budući da raste broj novozaraženih i mrtvih. Mišljenje struke jeste da vrhunac epidemije još uvek nije prošao i da Americi predstoji velika borba. Najveći problem predstavlja nedovoljan broj testiranih građana, kako bi se u ranoj fazi dijagnostifikovali pacijenti bez vidljivih simptoma.


Danilo Savić