U danu kada budu birali predsednika, građani SAD istovremeno će birati svoje predstavnike u Predstavničkom domu, kao i trećinu senatora. Jedna od posebno važnih država kada su u pitanju izbori za Senat je Arizona. U ovoj saveznoj državi, trka za senatora uveliko je u toku, a u fokusu kampanje su dva iskusna letača, bivši pilot ratne flote Marta Maksali (Martha McSally) ispred Republikanske stranke, i astronaut Mark Keli (Mark Kelly), kandidat Demokratske stranke.

Poznato je da svaka od 50 američkih država daje po dva senatora. Njihov mandat traje šest godina, s tim što se trećina mesta bira na izborima svake druge godine. To praktično znači da će 3. novembra 2020. građani Arizone birati samo jednog senatora ispred ove savezne države – mesto koje trenutno drži upravo Marta Maksali.

Maksali će imati ne tako lak zadatak, sudeći po anketama na portalu RealClearPolitics. Ankete ukazuju da, pored toga što u stepenu podrške (approval rating) zaostaje za Kelijem za 3%, Marta Maksali ima izrazito visok stepen neodobravanja od strane birača (disapproval rating) koji iznosi 46%, u odnosu na duplo manji skor njenog protivnika. Stoga, jaka retorika ove senatorke koja je na Trampovom reliju u Arizoni 20. februara nastupila sa opasnim optužbama na račun Kelija, nije iznenađujuća. Štaviše, Mark Keli je kandidat koji prvi put učestvuje u političkoj utakmici, sa blistavom biografijom, impozantnim profesionalnim iskustvom, od učešća u Zalivskom ratu, do upravljanja spejs šatlom u okviru NASA u periodu od 1996. do 2011. godine. Njegova supruga, Gabi Gifords (Gabby Giffords), dugo je bila na važnim političkim pozicijama (senatorka 2003-2005, poslanica u Predstavničkom domu 2007. do 2011. godine kada se povukla zbog ozbiljnih povreda koje je zadobila u pokušaju ubistva u gradu Tusonu, Arizona).

Sa druge strane, Maksali u profesionalnom pogledu može da parira protivkandidatu, i ne libi se da to istakne u svojoj kampanji. Ipak, pojedini analitičari smatraju da ona nije dovoljno naučila iz grešaka koje je počinila u prethonim izbornim utakmicama. Maksali već ima iskustva u političkoj areni. Kampanju za izbore za Senat 2012. godine okončala je bezuspešno, da bi 2014. godine bila izabrana za poslanicu Predstavničkog doma. Na toj poziciji zadržala se u trajanju od dva mandata, nakon čega je 2018. godine na izborima za Senat izgubila od kandidatkinje Demokratske partije, Kirsten Sinema (Kyrsten Sinema). Ipak, nakon ostavke republikanskog senatora Džona Kila (Jon Kyl) krajem 2018. godine, guverner Arizone imenovao je Maksali kao Kilovog naslednika na toj poziciji.

Iz navedenog se jasno ističe jedna činjenica – Marta Maksali nijednom nije trijumfovala na izborima za senatore. To ovogodišnju trku čini još zanimljivijom. U stilu predsednika Trampa, i ona je imala nekoliko velikih gafova, poput onog iz januara meseca ove godine, kada je, upitana o novim dokazima u postupku impičmenta, uvredila novinara medijske kuće CNN. Okosnica njene predizborne trke sastoji se u oslanjanju na politiku Donalda Trampa i popravljanju imidža koji je stekla u trci 2018. godine. Kampanja je dobila nešto žustriji zaokret nakon izjave Marka Kelija da će podržati nominaciju Bernija Sandersa na predstojećim predsedničkim izborima. Ovu najavu Maksali je iskoristila da proglasi njenog protivkandidata socijalistom, rekavši pritom: „Ne radi se o tome da li mislite da je sjajno to što je on (Keli – prim. N.L) bio astronaut, ili što sam ja bila vojni pilot. U pitanju je smer u kom želite da država krene.“ Ipak, pomenuta izjava čini se preteranom, ako uzmemo u obzir da je Keli jasno istakao svoje neslaganje sa Sandersom u pojedinim stavovima, naročito u pogledu programa zdravstvenog osiguranja (Medicare for All).

Ono što je neosporno u ovogodišnjoj trci za senatora Arizone je činjenica da je Mark Keli uspeo da sakupi preko 20 miliona dolara donacija, što je ubedljivo najveći iznos koji su senatori u bilo kojoj državi prihodili. To je ozbiljan adut koji Keli poseduje, te se njegova protivkandidatkinja nada postizanju uspeha u okrugu Marikopa, koji obuhvata više od polovine birača Arizone, sa najvećim gradom Finiksom, u kom je senatorka 2018. godine izgubila.

Ostaje nam da vidimo u kojoj će meri Marta Maksali uspeti da se izbori sa kritikama koje na njen račun dolaze iz demokratskog tabora, naročito onim koje dovode u pitanje njenu nezavisnost kao senatorke, vezujući je za predsednika Donalda Trampa.

Izbori u Arizoni za demokrate su od suštinske važnosti. Pobeda Marka Kelija značila bi da ova država postaje u potpunosti obojena u plavo (turning blue), boju demokrata. Štaviše, sve to bi se odrazilo i na konstelaciju snaga u Senatu, koji u ovom momentu kontrolišu republikanci.


Nikola Lukić