Spikerka Predstavničkog doma, Nensi Pelosi ne isključuje mogućnost pokretanja novog postupka impičmenta protiv predsednika SAD Donalda Trampa, ukoliko to bude neophodno da bi se stopirao proces nominacije sudije Vrhovnog suda u godini kada se održavaju izbori na svim nivoima. U intervjuu za televiziju Ej-Bi-Si u nedelju, odajući počast preminuloj sudiji Vrhovnog suda, Rut Bader Ginsburg, Pelosi je istakla da Predstavnički dom, iako ne učestvuje neposredno u izboru sudija ove instance, „ima svoje opcije“. Ipak, o mogućnostima kojima raspolaže nije htela da govori opširnije, uz napomenu da je njen glavni zadatak zaštita integriteta izbora.

Sigurno je jedino to da „kec iz rukava“ neće biti finansiranje izvršne vlasti. U Predstavničkom domu, u toku su pregovori o finansiranju vlade, a prethodni finansijski plan ističe krajem septembra. Iako je bilo naznaka da bi se okolnosti mogle iskoristiti radi stopiranja popune upražnjenog mesta u Vrhovnom sudu, Pelosi to demantuje: „Postoji izvesna doza entuzijazma koji dolazi sleva, ali mi nećemo kočiti vladu.“

Otvorena je mogućnost da se mesto u Vrhovnom sudu popuni u periodu između novembra (dana izbora) i januara (kada novi/stari predsednik polaže zakletvu). Pominjano je da bi – ukoliko do toga dođe, a Džozef Bajden postane novi šef države – demokrate pokušale da proguraju plan o povećanju broj članova najviše sudske instance u SAD, kako bi se natpredstavljenost konzervativnih sudija ublažila. Spikerka Kongresa nije potvrdila ove navode, ali ih nije ni opovrgla. „Pobedimo prvo na izborima“, navela je ona.

Za to vreme, neizvesno je da li Trampov predlog uopšte ima šanse da prođe u Senatu, uprkos činjenici da republikanci raspolažu većinom u ovom telu. Protekle subote, republikanska senatorka iz Mejna, Suzan Kolins, istakla je da neće podržati izglasavanje novog sudije Vrhovnog suda, osvrćući se na sličnu situaciju iz 2016. godine, kada su republikanci onemogućili izbor Obaminog kandidata na tu poziciju, pravdajući odluku činjenicom da se radi o izbornoj godini.

U nedelju je usledio još jedan sličan odgovor. U pitanju je senatorka Lisa Murkovski sa Aljaske, koja takođe pripada Trampovoj partiji, čime su potvrđene spekulacije pojedinih američkih medija iz prethodnih dana koji su njeno ime uvrstili na listu onih koji bi mogli da otkažu poslušnost Trampu. „Nedeljama sam tvrdila da neću podržati potencijalno glasanje o popunjavanju praznog mesta u Vrhovnom sudu ovako blizu izbornom danu. Nažalost, tada hipotetička situacija danas se ostvarila, no moje stanovište je nepromenjeno“, navela je Murkovski u izjavi.

Pod pretpostavkom da nijedan član Demokratske stranke neće prići republikancima ako do glasanja dođe, što važi i za nezavisne senatore, odnos snaga u konkretnom slučaju bio bi 51:49 u korist Trampovog kandidata. Istovremeno, i dalje postoji niz senatora za koje se vezuju glasine da bi mogli da zaustave predlog američkog predsednika. Kako prenosi Gardijan, lider većine u Senatu, Mič Mekonel insistira na održavanju glasanja o ovom pitanju pre američkih izbora, ili u periodu između izbora i inauguracije, bez obzira na moguću promenu u konstelaciji snaga na čelu države, a takođe i u američkom zakonodavnom telu.


Nikola Lukić