Kako prenosi Politiko (Politico), doskorašnji kandidat za demokratsku nominaciju na predsedničkim izborima 2020. godine, Endru Jang, podržao je bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Iako je Bajden zatražio njegovu podršku prošle nedelje kada su razgovarali telefonom, Jang je svoju odluku saopštio tek sinoć, tokom tzv. „Malog super utorka“. On je uživo na Si-En-Enu (CNN) rekao da veruje da će Džo Bajden biti ne samo demokratski kandidat, već novi predsednik SAD.

„Matematika kaže da je Džo naš siguran kandidat. U ovom trenutku, možete jasno videti da Bajden vodi u broju osvojenih delegata i da će taj broj rasti u danima pred nama“, objasnio je Jang i dodao da Demokratska partija mora da učini sve kako bi se Donald Tramp porazio na jesen.

Treba podsetiti da je Jang na predsedničkim izborima 2016. godine podržao Bernija Sandersa u trci za kandidaturu Demokratske partije. „Imam takvo divljenje i poštovanje prema Berniju. Mislim da je na veoma moćan i nužan način otkrio prave probleme sa kojima se Amerikanci danas susreću“, rekao je Jang za bivšeg senatora iz Vermonta, koji je ujedno bio i inspiracija za njegovu kampanju.

Nakon izlaska iz trke za nominaciju, Bajdena su, pored Endrua Janga, podržali i bivši gradonačelnik Saut Benda, Pit Butidžiž, senatorka Ejmi Klobučar, kao i Majkl Blumberg.


Ivana Vulović