Sledeći smrt Džordža Flojda u Mineapolisu (Minesota) protesti na ulicama Sjedinjenih Američkih Država ušli su u drugu nedelju. Slučaj je pogodio građane širom države, a protestanti i pobornici reforme krivično-pravnog sistema predložili su zabranu upotrebe suzavca i određenih zahvata koje policajci koristi u predelu vrata osobe protiv koje se preduzimaju mere. Protesti protiv nasilja i rasne diskriminacije nastavili su se i održavanjem do sada najvećeg skupa u Vašingtonu u subotu, 6. juna, piše Politiko.

Reformisanje policije otpočelo je nedavno u nekoliko američkih gradova. Gradsko veće Mineapolisa je u petak izglasalo odredbe o zabrani ”zahvata vrata” sličnih onima koje su upotrebljene od strane policijskog službenika pri lišavanju slobode Džordža Flojda, prenosi En-Pi-Ar.

Ugovor potpisan između Gradskog veća Mineapolisa i Odeljenja ljudskih prava Minesote naglašava generacijsku patnju i traumu prouzrokovanu sistematskim i institucionalnim rasizmom, uz prisutne probleme u policijskom sistemu, koji su još jednom dokazani slučajem Džordža Flojda. Osim toga, reforme predviđaju neophodno odobrenje gradskog šefa policije za upotrebu suzavca i gumenih metaka koji se koriste u situacijama kontrole masa. Takođe, u slučaju prekomerne upotrebe sile, svi policajci biće dužni da intervenišu i nakon toga podnesu izveštaj o događaju.

Gradonačelnik je prilikom potpisivanja uredbe rekao da pravda za Flojda ne zahteva samo odgovornost za njegovu smrt, već i „odgovornost izabranog vođstva za sprovođenje dubokih, strukturnih promena“, navodi Si-Bi-Es Minesota. Takođe su izneti i predlozi o raspuštanju gradskog odeljenja policije, kao i mogućnost ispitivanja smrtnih slučajeva, u kojima je učestvovala policija, od strane državnog tužioca.

Prema najavama u toku prošle nedelje, sistem će doživeti promene i u saveznoj državi Kalifornija i u gradu San Dijego, gde su predviđene odredbe o zabrani zahvata u predelu vrata osumnjičenog lica. S druge strane, usled rastućih protesta protiv policijskog nasilja i barem 12 slučajeva sa smrtnim ishodom zbog upotrebe oružja za kontrolu masa tokom protesta, gradonačelnik Sijetla je zabranio upotrebu suzavca od strane policije protiv demonstranata u narednih trideset dana. Slične mere predložene su i u Pitsburgu, Nju Orleansu, a najavljene su i u Vašingtonu, piše Voks.

Podrobnije reforme policijskog sistema su predmet predloga demokrata najavljenog u petak. Predlagači Zakona o pravdi u policijskom sistemu (Justice in Policing Act of 2020) su Karen Bas i Džeri Nadler u Predstavničkom domu, a u senatu Kori Buker i Kamala Haris.

Odgovor na zahteve protestanata jeste i ograničavanje „kvalifikovanog imuniteta“ (qualified immunity), pravne doktrine prema kojoj se vladini zvaničnici ne smatraju lično odgovornim za povredu ustavnih prava tokom vršenja svoje funkcije, izuzev slučajeva kada se radi o federalnim zakonima, ili u slučaju „jasno ustanovljenih“ ustavnih prava. Zakonodavne promene bi uključile mogućnost nadoknade štete načinjene pojedincima pri kršenju njihovih ustavnih prava.

U trenutnom nacrtu teksta nalazi se i osnivanje Državnog registra za nesavesno postupanje policije koji bi pratio žalbe o nesavesnom postupanju pripadnika svih federalnih, državnih i lokalnih organa. Akt uključuje i promene u treninzima policijskih službenika, kao i ponašanju pri interakciji sa javnosti. Politiko navodi da novi predlog demokrata predstavlja najznačajniji pokušaj promene federalnih zakona koji uređuju policijski sistem decenijama unazad. Demokrate planiraju da ovaj predlog predstave u Kongresu u ponedeljak.


Mina Radončić