Predsednik Donald Tramp ne prestaje da iznenađuje svojim izjavama i postupcima. Najpre je na početku pandemije zauzeo stav da virus korona uopšte nije opasan. Pre oko mesec dana je najavio kako planira da obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog toga što nije uradila dovoljno svojim preporukama i preventivnim merama. Dodatno, nikada ga do sada nismo videli sa maskom na licu.

Tramp je juče iznenadio medije izjavom da već neko vreme uzima hidroksiklorokin, uprkos tome što nije zaražen virusom Kovid-19. Hidroksiklorokin je lek koji se prvenstveno koristi za sprečavanje i lečenje malarije, ali pomaže i kod mnogih drugih bolesti. Konzumira se kao tableta. Takođe se eksperimentalno koristi za lečenje virusa Kovid-19, ali stručnjaci upozoravaju na negativne posledice koje se sa sobom nosi korišćenje ovog leka.

Tramp je otkrio novinarima da koristi hidroksiklorokin u nastojanju da spreči dobijanje virusa korona, i da to radi već više od nedelju dana. Na pitanje da li je to preporuka lekara Tramp je odgovorio da je posle konsultacije sa lekarom počeo da uzima ovaj lek.

Zatim je Tramp govorio da se oseća veoma dobro i da ne oseća nikakve kontraindikacije, a dodao je i kako ovaj lek koristi veliki broj ljudi. „Ovo je lek koji se koristi već dosta dugo, oko 30 ili 40 godina, za lečenje malarije, lupusa, ali i za artritis koliko sam razumeo“ dodao je Tramp. U nastavku obraćanja Tramp je govorio o tome kako se na svakih nekoliko dana testira i da su rezultati testa svaki put bili negativni.

Brojna istraživanja su pokazala da ovaj lek ima ograničene ili nikakve koristi za pacijente koji su zaraženi virusom korona i da može biti štetan ako se koristi u kombinaciji sa nekim drugim lekovima. Stručnjaci za javno zdravlje su izrazili zabrinutost da bi Trampovo javno zagovaranje leka moglo prouzrokovati još jedan porast njegove upotrebe, a da bi se to loše odrazilo po pacijente koji ovaj lek koriste za lečenje malarije i sličnih bolesti.

Podsetimo se, virus korona je do sada samo u Sjedinjenim Državama odneo oko 92.000 ljudskih života. Trenutan broj inficiranih je oko 1.550.000, dok se oko 350.000 ljudi oporavilo.


Pavle Janošević