Nakon što je na Tviteru izazvao brojne reakcije predloživši pomeranje izbora, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp na konferenciji za medije održanoj u petak, ponovo je izrazio želju da se izbori planirani za novembar odlože. Trampov predlog o odlaganju izbora naišao je na veliki broj kritika javnosti, pa i samih republikanaca, međutim, on je ostao pri svom stavu i rekao da će, ukoliko budu organizovani, izbori biti prava propast. Prema njegovim rečima, održavanje izbora na kojima će se glasati putem pošte ostavlja prostora za razne manipulacije izbornim rezultatima.

Dugo čekanje da se rezultati prebroje, izuzetno veliki broj glasova koje treba obraditi kao i moguće falsifikovanje glasačkih listića, takođe su prepoznati kao neki od problema koji bi mogli da se pojave na predstojećim predsedničkim izborima. Planirano je da se glasanje putem pošte primenjuje u što više saveznih država zbog pandemije s kojom se Sjedinjene Američke Države i dalje suočavaju.

S druge strane, demokrate su zabrinute zbog stranih aktera i uticaja koji bi oni mogli imati na predstojeće predsedničke izbore. Dovodeći u pitanje sam integritet novembarskih izbora, članovi Demokratske partije veruju da će administracija sadašnjeg predsednika učiniti sve da se strani uticaj na rezultat izbora prikrije od očiju javnosti. Sredinom jula upućeno je pismo Federalnom birou za istrage u kom je izražena zabrinutost zbog stranog uticaja na sprovođenje predizborne kampanje.

Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), predsedavajuća Predstavničkog doma, istakla je da je zabrinuta zbog toga što američki građani nisu ispravno informisani. Ona je u svom obraćanju takođe dodala da je svima više nego jasno da se Rusija ponovo umešala u predsedničke izbore. Osim Rusije, Pelosi je istakla da postoje i vlade drugih država koje su takođe zainteresovane za ostvarivanje uticaja nad novembarskim izborima. Demokrate smatraju da je neophodno zaštiti bezbednost izbornog sistema i omogućiti ljudima da glasaju onako kako oni smatraju da treba – bilo to putem pošte, ili uživo.

Iako je predlog predsednika Trampa o odlaganju izbora izazvao lavinu reakcija i otvorio brojna pitanja o načinu na koji će izbori biti održani, ono što je sasvim izvesno jeste da odluka o odlaganju zavisi isključivo od Kongresa i mora biti odobrena kako od Senata, tako i od Predstavničkog doma. Takođe, odlaganje bi zahtevalo i promenu više odredbi američkog Ustava. Imajući sve to u vidu, šanse za odlaganje nisu prevelike.

Miljana Jovanović