Predsednik Donald Tramp objavio je na tviteru da su gradonačelnica Sijetla Dženi Durkan (Jenny Durkan) i guverner savezne države Vašington Džej Insli (Jay Inslee) meta poruge demonstranata.

Kako prenosi Njujork Tajms (New York Times), Tramp je ponovio svoju pretnju da će preduzeti federalne mere protiv lokalnih demontranata u tvitu koji je objavljen u sredu. Tom prilikom poručio je vladinim zvaničnicima u saveznoj državi Vašington da suzbiju proteste u Sijetlu. Naglasio je i da su demonstranti ismejali vladine zvaničnike, očigledno aludirajući na grupu demonstranata koja je podigla barikade, te okupirala nekoliko blokova u četvrti Kapitol Hila u Sijetlu.

„Povratite svoj grad ODMAH“, napisao je Tramp u tvitu koji je posvećen gradonačelnici Durkan i guverneru Insliju, dodajući da će to uraditi on ukoliko ne urade oni, jer „ovo nije igra“. On je dodao da su domaći teroristi pod vođstvom radikalnih levih demokrata preuzeli Sijetl, te pozvao na poštovanje reda i zakona.

Ubrzo je usledio odgovor gradonačelnice Durkan, koja je Trampu poručila da se vrati u svoj bunker. Slična reakcija stigla je i od guvernera Inslija, koji je izjavio da „čovek koji je potpuno nesposoban da upravlja državom, ne treba da se meša u poslove države Vašington“.

Policajci i demonstranti su se u više navrata sukobili pored policijske stanice na Kapitol Hilu nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), čija je smrt tokom policijskog privođenja podstakla masovne proteste širom Sjedinjenih Američkih Država. Policijski zvaničnici su odlučili da se povuku iz policijske stanice u ponedeljak, čime su demonstrantima omogućili da protestuju na tom području bez prisustva policije. Na poslednjem okupljanju u sredu nije bilo nasilja ni pljački, već su održane mirne demonstracije.


Ivana Vulović