Predsednik Donald Tramp je ovog vikenda, posle skoro tri meseca, u okviru svoje predsedničke kampanje održao okupljanja na zatvorenom prostoru pri poseti saveznoj državi Nevadi. Nakon što je planirano okupljanje u gradu Rino otkazano usled postojeće zabrane okupljanja više od 50 ljudi u ovoj državi, planovi Trampove kampanje su promenjeni, ali ne i otkazani.

Naime, on je u subotu govorio pred oko 5000 okupljenih građana na aerodromu u Mindenu. Tom prilikom Tramp je iskoristio priliku da pomene i guvernera Stiva Sisolaka, koji je ova okupljanja u zatvorenom prostoru okarakterisao kao „neozbiljne i sebične poteze“.

https://twitter.com/GovSisolak/status/1305324316746162176

 Nakon što je istakao da je guverner učinio sve da do okupljanja ne dođe, Tramp ga je optužio i za „kontrolisanje glasova“, nezadovoljan što će oko 1,7 miliona registrovanih birača u Nevadi svoje listiće za glasanje dobiti poštom pred izbore, uprkos naporima republikanaca da se spreči ovakvo glasanje u „Srebrnoj državi“.

Iako se dotakao i kritike medija, karakterišući ih kao „najveći problem“ ove savezne države, Tramp se tokom govora fokusirao pre svega na kritiku svog protivkandidata, Džozefa Bajdena, osvrćući se na njegov potpredsednički mandat, ali i njegovo zdravstveno stanje. Bajdenovu potencijalnu pobedu Tramp je pred okupljenima izjednačio sa pobedom „nasilnika, anarhista i onih koji pale zastavu“, ali i pobedom Kine, dok u svom drugom mandatu obećava poštovanje reda i zakona i budućnost koja „pripada Americi, a ne Kini“.

Slične teme su bile aktuelne i sutradan, u nedelju, u gradu Henderson, gde je Tramp održao drugo okupljanje tokom svoje posete Nevadi. Još jednom je iskoristio priliku da iskritikuje guvernera, poručivši mu da „otvori državu“ sa čim su se okupljeni i složili. Kako prenosi CNN, intervjuisani posetioci nisu bili nimalo zabrinuti za svoje zdravlje, isticavši da oni kao slobodni građani imaju pravo da na takva okupljanja dolaze.

Iako trenutna istraživanja javnog mnjenja u Nevadi daju Bajdenu izvesnu prednost, Tramp je iskoristio priliku da pomene kako uživa podršku hispanoameričkog stanovništva koje u ovoj saveznoj državi predstavlja najbrojniju manjinu i koje bi, ukoliko zaista i stane uz Trampa 3. novembra, moglo da preokrene stvari u njegovu korist.

Međutim, kako prenosi Politico, Tramp bi trebalo da razmišlja i o podršci Mormona, koji takođe čine značajnu grupu u zapadnim „kolebljivim“ državama, Nevadi i Arizoni. Iako smatrani najkonzervativnijom religijskom grupom koja je tradicionalno naklonjena Republikanskoj partiji, primetan je značajan pad podrške koju republikanci uživaju među ovom grupom, sa 80% podrške 2004. godine, na 61% podrške 2016. godine.

Zbog svih specifičnosti „Srebrne države“ ne čudi što je Tramp uprkos svemu bio rešen da se njenim biračima obrati direktno ne bi li je ove godine „obojio u crveno“. Svoju kampanju na Zapadu nastavlja posetama Arizoni i Kaliforniji, a ostaje nam da vidimo da li će ovim okupljanjima uspeti da dodatno motiviše birače.


Ivana Milićević