Predsednik SAD-a, Donald Tramp je najavio ponovni početak kampanje putovanjem u jednu od najsigurnijih republikanskih država – Oklahomu. Ovakav potez ne bi trebalo da iznenađuje jer je Oklahoma, osim 1964. godine, stalno glasala za republikanske kandidate od 1948. godine i to poslednji put sa razlikom od preko 30%. Da nije sve jednostavno i uobičajeno pokazuju mesto i datum održavanja okupljanja – Talsa (Tulsa), 19. jun.

Iako bi logičniji izbor bio najveći grad koji je ujedno i glavni grad savezne države, Oklahoma Siti, predsednik je ipak odabrao drugi najveći grad i mesto na kome se desio jedan od najvećih pokolja na rasnoj osnovi u čitavoj istoriji Sjedninjenih Država. Grinvudški masakr (Greenwood Massacre) iz 1921. godine je predstavljao napad zasnovan na rasnoj netrpeljivosti i bio je uperen protiv najbogatije zajednice Afroamerikanaca u čitavoj državi u kojima je stradalo između 39 i 300 građana crne i bele rase. Talsa je time postala simbol sukoba i podela na rasnoj osnovi.

Da stvar bude gora, Tramp dolazi na dan obeležavanja oslobođenja robova. Ovaj dan, poznatiji u Sjedninjenim Državama kao Juneteenth, se obeležava kao dan sećanja na objavljivanje proklamacije predsednika Abrahama Linkolna o ukidanju ropstva u Teksasu, poslednjoj državi Konfederacije u kojoj su postojali još takvi odnosi. Ustanovljen čak i kao nacionalni praznik u skoro svim saveznim državama, Dan slobode bi mogao imati posebnu važnost ove godine zbog anti-rasističkih protesta koji bukte širom SAD-a izazvanih ubistvom Džordža Flojda.

Kako prenosi Politico, razlog za okupljanje u Talsi koji je navela Trampova savetnica za kampanju Katrina Pirson je ponos koji osećaju republikanci povodom Dana slobode i Linkolnove zaostavštine, ali i želja da se građanima skrene pažnja na rekordnu nisku nezaposlenost pred pandemiju virusa COVID-19 kao i na rekordno finansiranje koledža i unirevziteta koje se bave proučavanje istorije afroamerikanaca. Ipak, nigde nije bilo reči o istoriji rasnih sukoba koje postoje u Talsi i razlogu zašto baš tu treba organizovati miting kada postoji rizik od eskalacije situacije.

Mnogi su činjenicu da predsednik koji kritikuje proteste izazvane rasnom diskriminacijom dolazi u grad poznat po svojoj istoriji rasnih tenzija na dan kada se slavi ukidanje robovlasništva protumačili više kao provokaciju, a ne kao koincidenciju. Oštar u oceni je bio šef strateške komunikacije Bajdenove kampanje, Kamau Maršal (Kamau Marshall) koji je tvitovao kako bi republikanci i njihov kandidat mogli da malo prouče istoriju Talse i događaja koji se zove Talsa masakr. Kritici se pridružila i Kamala Heris (Kamala Harris), senatorka i potencijalna Bajdenova kandidatkinja za potpredsednicu.

Na Trampovu kampanju ne utiče ni strah od virusa korona. Logika je jednostavna – kada mogu protesti – mogu i predsednički mitinzi. Kuriozitet je, ipak, to što građani koji žele da prisustvuju okupljanju moraju da potvrde da preuzimaju potpuno odgovornost za svoje zdravlje i da su svesni da postoji rizik od zaraze. Osim prenošenja odgovornosti na posetioce, nikakvo dalje upozorenje niti napomena o ponašanju i pridržavanju pravila socijalne distance nije dato, navodi The Guardian. Iako je, prema navodima Džon Hopkins Univerziteta, pandemija u porastu u još 19 saveznih država, to očigledno nije bio dovoljan razlog da se kampanja, čiji je nastavak prvobitno najavljen za jul, ne pokrene nešto ranije.

Kao da sve do ovo nije već dovoljno upozoravajuće i tenzično – dogodio se i incident u Talsi u kome su uhapšena dva afroamerička tinejdžera od strane dva bela policajca zbog navodnog „nepropisnog kretanja na ulici“. Celokupna zamisao organizovanja mitinga u već zapaljivoj situaciji u mestu koje ima vrlo burnu prošlost rasnih sukoba i pritom je jedno od centara „Biblijskog pojasa“ (pojas koji obuhvata južnjačke države sa visokom prisutnošću svih denominacija protestantizma; poznat još kao i pojas najokorelijih pristalica republikanaca) za dan koji upravo asocira na mračnu prošlost grada može biti uvod u katastrofu. Sa druge strane, eskalacija sukoba bi mogla ići na ruku Donaldu Trampu, kao znak da je u pravu kada kritikuje demonstrante kao masu bandita i lopova. Simbolika, namerna provokacija ili samo slučajnost – najavljeni miting u Talsi bi po mogao da postane i masovna tuča, koja bi samo opravdala rasturanje protesta širom države.


Aleksandar Bogićević