Postavivši novog menadžera kampanje, predsednik Donald Tramp nagovestio je promenu strategije u svojoj borbi za reizbor. Ulazak u poslednja tri meseca do izbora zahteva fokus, posebno neophodan Trampovoj kampanji s obzirom na istraživanja javnog mnjena prema kojima je njegov glavni protivkandidat Džo Bajden u značajnoj prednosti.

Mnogi upravo u rezultatima poslednjih istraživanja vide uzrok Trampovih predloga za odlaganje izbora. Međutim, viši savetnik njegove kampanje, Džejson Miler (Jason Miller), je u nedelju, u intervjuu za FoxNews demantovao tu mogućnost. „Izbori će se održati trećeg novembra. Predsednik Tramp želi da se izbori održe trećeg novembra“, izjavio je, zatim dodavši da su demokratski guverneri ti koji žele da sa izborima „odugovlače“ insistirajući na glasanju poštom i produžujući rok za pristizanje glasova i nakon izbornog dana.

Miler se osvrnuo i na činjenicu da bi Bajden uskoro trebalo da objavi ime kandidatkinje za potpredsednicu, naglasivši pritom da je njegov izbor od velike važnosti, s obzirom na nagađanja o tome koliko bi dugo Bajden ostao u Beloj kući ako pobedi na novembarskim izborima. „Odbio je da kaže da li bi se kandidovao za drugi mandat, tako da je zaista važno koga će izabrati“, dodao je. Upitan da li bi Tramp prihvatio stranu pomoć na izborima, Miler je, nakon što je pokušao da promeni temu govoreći o pomoći britanskog špijuna kampanji Hilari Klinton 2016. godine, konkretno odgovorio: „Ne, pobedićemo Bajdena pošteno“, dodavši da „neće biti nikakvih stranih uplitanja u ovogodišnjoj kampanji“.

Iako do odlaganja izbora očigledno neće doći, promena strategije Trampove kampanje nesumnjivo se dešava. „Sve u okviru kampanje mora da ima svoju svrhu i da bude orijentisano na ostvarenje cilja – to se odnosi na političke aktivnosti, komunikacijske operacije i posebno, kupovinu reklama“, izjavio je novoimenovani menadžer, Bil Stepijen (Bill Stepien) u intervjuu u četvrtak. „Bila bi greška ne preispitivati da li trošimo novac na pravim mestima i na prave poruke“. On je pre svega predložio izmene kada su u pitanju TV reklame, sa ciljem da se fokus stavi na savezne države u kojima se glasanje održava ranije (tzv. rano glasanje). Iako nije precizirano na koje države se tačno mislilo, činjenica je da će se nekoliko ključnih borbi voditi na samom početku. Bilo uživo ili poštom, glasanje će početi na Floridi, u Mičigenu, Severnoj Karolini i Pensilvaniji do kraja septembra. Tramp je prošle nedelje na svom tviter nalogu najavio objavljivanje novog videa o “uspavanom Džou”. „On je dospeo još više LEVO nego što je ludi Berni Sanders ikada mislio da je moguće“, napisao je Tramp u tvitu.

U iščekivanju novih reklamnih videa Trampove kampanje, ostaje da se vidi da li će njegov tim uspeti da pridobije birače i trenutne rezultate preokrene u svoju korist kako se izbori budu bližili.


Ivana Milićević