Senatorka iz Masačusetsa, Elizabet Voren, trebalo bi da predvodi okupljanje donatora kampanje Džozefa Bajdena. Ovu informaciju mediji su objavili zahvaljujući anonimnim izvorima koji tvrde da su upoznati sa planovima. Njujork Tajms prenosi da će se prikupljanje sredstava održati 15. juna posredstvom onlajn platforme.

Iako ni Bajdenov tim, a ni sama Elizabet Voren još uvek nisu potvrdili informaciju, vest je naišla na odjek u javnosti prvenstveno zbog žestoke opozicije senatorke prema ovakvom načinu prikupljanja sredstava, koja je činila okosnicu njene predsedničke kampanje. Naime, iako je u početku prihvatala velike donacije, ona je još 2019. prekinula sa pomenutim načinom finansiranja, a prethodne finansije prikupljene ovim putem stavila je na raspolaganje sedištima Demokratske partije u različitim saveznim državama.

U toku svoje kampanje, Vorenova je žestoko kritikovala velike donacije, a njena potencijalna kandidatura za predsednicu dodatno je zabrinula velike igrače. Nije ni čudo da Bajdenovim glavnim finansijerima senatorka nije omiljen izbor. Proces odabira potpredsednice je složen i uzima u obzir različite faktore, među kojima ne treba zanemariti ni volju interesnih grupa. Stoga, u svetlu relativnog uspeha u anketama javnog mnjenja prethodnih nedelja, potez na koji se Elizabet Voren (možda) odlučila ne iznenađuje.

Činjenica da je Vorenova i ranije bila „jaka u prikupljanju sredstava za kampanju“ dodatno ide u prilog stavu da je njeno protivljenje u prethodnim mesecima bilo samo prolazna etapa, verovatno namenjena približavanju glasačima na levici (shodno idejama koje je u kampanji zagovarala). U trci za senatorku 2012. Elizabet Voren prikupila je čak 45,5 miliona dolara, da bi u nadmetanju 2018. za istu poziciju ta cifra bila nešto niža, ali i dalje impozantna.

Obavljajući funkciju senatorke, Vorenova je uspela da stvori mrežu donatora iz Masačusetsa, iz koje će sada deo sredstava biti prebačen u Bajdenovu kampanjsku kasu.

Kako se približava čuveni rok kada će Bajden reći kakva je odluka (što će se desiti u julu), očigledno je da se ulozi u igri podižu. Vorenova na različite načine pokušava da akomodira brojne razlike koje postoje u odnosu na stavove predsedničkog kandidata demokrata, ali i drugih struktura koje se pitaju, i tako dospe na Bajdenov birački listić, uprkos činjenici da bi, po rečima Njujork Tajmsa, ova kombinacija predstavljala „brak suprotnih političkih ideja i filozofija upravljanja (vladanja) neviđen decenijama unazad“.

I drugi Bajdenovi rivali pomogli su prikupljanju sredstava za kampanju. Ejmi Klobučar, Kamala Haris, Endru Jang i Kirsten Gilibrand pojavljivaće se tokom sličnih događaja u junu mesecu zajedno sa Pitom Butidžidžom, koji je prošlog petka na onlajn okupljanju sakupio oko milion dolara kako bi podržao Bajdenovu predsedničku trku. Berni Sanders je uputio apel svojim donatorima da prilože finansije kampanji doskorašnjeg rivala, ali je odbio da Bajdenovom timu preda listu finansijera.


Nikola Lukić