Kampanja za Opšte izbore

Kampanja

Opšta izborna kampanja počinje nakon što su iz svake partije izabrani kandidati za predsednika. Oni zatim putuju po zemlji, objašnjavaju svoje stavove i planove građanima i pokušavaju da obezbede što veću podršku na predstojećim izborima. Skupovi, debate i reklame čine veliki i važan deo svake izborne kampanje.

Izborni koledž

Kada date svoj glas za predsednika, vi ste zapravo glasali za grupu ljudi poznatih kao birači. Oni su deo Elektorskog koledža , sistema kojim se birao predsednik i potpredsednik.

Elektorski  koledž služi kao neka vrsta kompromisa između izbora predsednika glasanjem u Kongresu i izbora predsednika putem opšteg narodnog glasanja. Proces započinje kada  političke partije izaberu ljude koji će služiti kao birači. Oni se zatim sastaju da glasaju za predsednika i potpredsednika, a onda Kongres izbroji njihove glasove.

Broj birača

Ima ukupno 538 birača. Jednom kandidatu je potrebno više od polovine (270) glasova da bi dobili predsedničke izbore.

  • Broj birača svake države jednak je broju njihovih državnih senatora plus broj njihovih predstavnika u parlamentu. Washington D.C. je dobio broj birača koji je jednak broju koji ima najmanja država u sastavu USA.
  • U 48 država, kada jedan kandidat dobije većinu glasova, on ili ona dobije i sve državne biračke glasove.

Mejn i Nebraska su jedine države koje koriste takozvani kongresni oblasni metod. Naime Nebraska ima pet biračkih glasova (jedan za svaki od tri kongresne oblasti plus dva za mesta u državnom senatu). Pobedniku svake oblasti se dodeljuje po jedan birački glas, a pobedniku na opštedržavnom nivou se dodeljuju i preostala dva biračka glasa.

Moguće je da jedan kandidat dobije većinu glasova na opštim građanskim izborima, ali da  ne dobije potrebnu većinu na biračkim, i tako izgubi predsedničke izbore.

  • Na primer: ako bi u SAD-u bilo tri države sa brojem stanovnika od 100, svaka država bi imala 3 biračka glasa (dva za Senatore i jedan za  Donji dom), tako da bi kandidatu bilo potrebno 5 biračkih glasova da bi dobio.
  • Kandidat broj jedan osvoji prve dve države tako što dobije 51 glas  u svakoj od njih a izgubi treću državu pošto je tamo osvojio samo jedan glas. To mu daje ukupno 103 glasa iz sve tri države (51+51+1). A to prevedeno na biračke glasove znači da je osvojio ukupno 6 – tri za svaku državu gde je pobedio i nijedan glas za državu gde je izgubio.

Kandidat broj dva izgubi u prve dve države pošto je osvojio 49 glasova u svakoj od njih, a pobedi u trećoj gde je osvojio 99 glasova. To mu ukupno daje 197 običnih glasova (49+49+99). A prevedeno u biračke glasove to iznosi 3 – nijedan za države gde je izgubio i 3 za državu gde je pobedio. Ali zato što su birački glasovi oni koji se na kraju najviše važe, kandidat broj dva, iako je osvojio više običnih glasova, gubi izbore jer je izgubio više biračkih glasova.