Kafe politika – Podkast

Dobrodošli na podkast Cafe Politika, i nadamo se da ćemo vam biti dovoljno zanimljivi i inspirativni da nas slušate kada god nađete 15-20 minuta vremena.

Mi ćemo se truditi da vam isporučujemo drugačiji pogled na politiku, i uvide koje ne možete naći u medijima koje sada pratite.

Srbija i Amerika u Bajdenovoj eri

U novoj epizodi  Amerikana vam donosimo našu svežu analizu tek izašlu ispod tastatura, pod nazivom „Srbija i Amerika u Bajdenovoj eri“. U njoj naši ekspert Stevan Nedeljković i Dušan Milenković govore o strukturi same analize, ali i o tome koliko Bajdenova prošlost utiče na trenutnu politiku prema Srbiji?

Demografija kao sudbina

U osmoj epizodi Amerikane nam je gost Miodrag Pantović, diplomirani pravnik, iz Evropske federacije sindikata. Imali smo prilike da sa njim otvorimo nekoliko zanimljivih pitanja, počevši od načina na koji demografske promene oblikuju politiku Sjedinjenih Američkih Država.

 Prvi članovi Bajdenovog tima

Sedma epizoda Amerikana je posvećana prvim najavama Džozefa Bajdena tj. njegovi izbori za članove nove administracije. Zašto je ovo administracija koju zovu Demokrate 2021, a ipak nije Obamina treća administracija? Pričamo o prvim imenovanjima, o sličnostima i razlikama sa Obaminom administracijom, ali i o tenziji sa progresivnim krilom Demokrata.

Bajdenovi graničnici

U šestoj epizodi Amerikana Milan Krstić i Stevan Nedeljković objašnjavaju proces tranzicije vlasti do januara 2021. godine, razgovaraju o tome šta Tramp može da uradi da oteža tu tranziciju i Bajdenu doda probleme pri dolasku na dužnost, kao i o tome zašto Bajdenovi problemi leže i u Demokratskoj stranci, i koji je najveći Bajednov politički test po useljenju u Belu kuću.

Američki diplomata i izbori u SAD

Ugostili smo Timotija Standarda (Timothy Standaert, Public Affairs Counselor) iz ambasade SAD u Beogradu, dakle američkog diplomatu, u petoj epizodi amerikana. Sa Timom smo pričali o tome kako se diplomate odnose u javnosti prema izborima u SAD, šta misli o promenama u načinu kako se vodi kampanja uzimajući u obzir da je i sam učestvovao u kampanjama pre 20 godina, i o glasanju poštom jer je to tema koja je dosta dobila na značaju u ovoj predsedničkoj trci.

Karakter predsednika SAD

U četvrtoj epizodi amerikana razgovarali smo o karakterima predsednika SAD, a pogotovo karakteru Donalda Trampa i kandidata Džozefa Bajdena. Na koji način karakteri utiču na politiku u SAD, pogotovo u krizama? I kako će njihovi karakteri odrediti rezultat ovih izbora?

Trka Tramp vs Anti-Tramp

Treći „Amerikano“ podkast posvećen je preseku dosadašnjeg toka izborne trke i društveno-političkim podelama u Sjedinjenim Američkim Državama. Naši sagovornici su Marko Dašić, saradnik našeg portala i asistent na FPN, i Filip Živojinović, odličan poznavalac prilika u SAD.

Još jedared o „sporazumu“

U drugoj epizodi našeg podkasta razgovaramo o dogovoru iz Bele kuće između predstavnika Beograda i Prištine, tj. o tome ko su pobednici i gubitnici ovih pregovora i ovog dogovora.

Ključne poruke partijskih konvencija

Prva epizoda našeg podkasta je uz Americano kafu, i u njemu razgovaramo o ključnim porukama sa partijskih konvencija u SAD, na kojima su zvanično potvrđene kandidature Donalda Trampa i Džozefa Bajdena.