Izbori za Predstavnički dom

Predstavnički dom je jedan od dva doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. Kongres ima bikameralnu strukturu, što podrazumeva dva doma – Predstavnički dom i Senat.

Predstavnički dom čini 435 kongresmena koji se biraju na mandat od 2 godine, sa mogućnošću neograničenog broja reizbora. Članovi se biraju na direktnim izborima, a svaki od članova Predstavničkog doma predstavlja jednu od federalnih država Sjedinjenih Američkih Država u kojoj je izabran. Broj mesta predviđenih za svaku federalnu državu raspoređuje se prema broju stanovnika, uz uslov da je zastupljen minimalno jedan predstavnik.

Uslovi za izbor u Predstavnički dom podrazumevaju da kandidat ima najmanje 25 godina života, da bude državljanin Sjedinjenih Američkih Država najmanje 7 godina i stanovnik federalne države koju predstavlja. Članove Predstavničkog doma najčešće zovemo kongresmenima (congressman/congresswoman).

Stranačka disciplina, tj. tendencija glasanja svih članova jedne partije na isti način, nije toliko izražena u Predstavničkom domu, upravo zbog činjenice da se kongresmeni moraju suočiti sa izborima svake dve godine, zbog čega, kada se nađu u situaciji da su interesi političke stranke i okruga koji predstavljaju suprotstavljeni, najčešće glasaju u interesu svojih okruga. Predstavničkim domom predsedava spiker za koga se obično bira šef poslaničke grupe partije koja ima većinu i često ima ključnu ulogu u dešavanjima u Domu. Dominanti element organizacije Predstavničkog doma je sistem odbora, gde je članstvo podeljeno u specijalizovane grupe nekog od 28 odbora.

Poslednji izbori za Predstavnički dom održani su 6. novembra 2018. godine, a kako se održavaju na svake dve godine, naredni će biti održani 3. novembra 2020. godine. Nakon poslednjih izbora, 116. saziv Kongresa je počeo sa radom 3. januara 2019. godine. U ovom sazivu Kongresa, trenutno, većinu imaju demokrate sa 232 mesta u Predstavničkom domu, dok republikanci imaju 197. Jedan kongresmen se izjašnjava kao nezavisan, dok je 5 mesta upražnjeno (četvoro je podnelo ostavku, dok je Ilajdža  Kamings (Elijah E. Cummings) preminuo). Funkciju spikera Predstavničkog doma obavlja Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) iz redova Demokratske partije. Kuriozitet je da je kongresmenka Pelosi, prva žena spiker.

Osnovne nadležnosti Predstavničkog doma određene Ustavom Sjedinjenih Američkih Država su donošenje zakona, odobravanje budžeta, pokretanja postupka impičmenta i izbor predsednika SAD, ukoliko elektorski koledž nije u mogućnosti da to uradi.

Posebno značajno ovlašćenje Predstavničkog doma jeste ekskluzivno pravo za pokretanje procesa impičmenta (impeachment) federalnih službenka, među kojima i predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Ostali su upamćeni slučajevi predsednika Endrua Džonsona, Ričarda Niksona i Bila Klintona, kao i skoro pokrenuti postupak protiv Donalda Trampa, gde su sva četiri predsednika impičovana u Predstavničkom domu. Nijedan od njih nije opozvan u proceduri koja se pokreće pred Senatom. Kako trenutno stoje stvari, istu sudbinu imaće i aktuelni predsednik.