Amanda Slout

Amanda Slout

Funkcija:

Direktor za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.

Obrazovanje:

Doktorat iz oblasti politike na Univerzitetu u Edinburgu (2001); diploma osnovnih studija na Univerzitetu Države Mičigen (1997).

Život i karijera:

Amanda Slout (Amanda Sloat) je u kancelariji Saveta za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena direktor za Evropu, odnosno, ključni čovek na međuagencijskim sastancima svih najvažnijih američkih institucija koje se bave Evropom. Imajući u vidu stalno isticanje želje ključnih ljudi nove administracije za obnovom transatlantskog savezništva i njegovog jačanja, onda je izbor Amande Slout bio sasvim logičan. Osnovne studije završila je 1997. godine na Univerzitetu Države Mičigen kao student generacije odbranivši rad o kontroverzama Fukujamine teze o kraju istorije. Četiri godine kasnije doktorirala je na Univerzitetu Edinburg na temu „Uloga Škotske u Evropskoj uniji” i odmah po doktoriranju zaposlila se na Kvins Univerziteu u Belfastu kao istraživač.

Kao konsultant, u toj prvoj fazi svoje karijere sarađivala je između ostalog i sa OEBS-om, Parlamentom Škotske, Evropskom komisijom i Ujedinjenim nacijama. Prvo ozbiljnije zaposlenje u Sjedinjenim Američki Državama bilo je od 2005. do 2007. godine kada je radila u Nacionalnom demokratskom institutu, organizaciji naslonjenoj na Demokratsku stranku, da bi posle toga provela tri godine kao jedan od najvažnijih stafera u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma. Već 2011. godine prelazi u Stejt department kao viši savetnik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, da bi dve godine kasnije posao višeg savetnika za Srednji istok, Severnu Afriku i zemlje Zaliva obavljala u kancelariji Saveta za nacionalnu bezbednost.

Njen povratak u Stejt department 2013. godine bio je značajan, jer tada prvi put sa savetničkih prelazi na jedno od rukovodećih mesta i postaje zamenik pomoćnika državnog sekretara za Južnu Evropu i istočnomediteranske poslove. Posle napuštanja državnih funkcija, u vreme Trampove administracije, prelazi u Olbrajt–Stonbridž grupu, Brukings i Univerzitet Harvard. Neposredno pre ulaska u Bajdenovu administraciju, Belfer Centar za nauku i međunarodne poslove Univerziteta Harvard i Nemački savet za spoljne odnose objavili su publikaciju pod naslovom „Jači zajedno: strategija za revitalizovanje transatlantske moći” u čijem je pisanju Amanda Slout takođe učestvovala.

Kao tri strateška cilja u ovoj publikaciji istaknuti su: 1) ponovno uspostavljanje veza i poverenja u srcu saveza i revitalizovanje demokratija; 2) posvećenost zajedničkoj strategiji da bi se izašlo na kraj sa globalnim izazovima i da bi se odbranio liberalizam i 3) transformacija političkih, vojnih, tehnoloških i ekonomskih kapaciteta kako bi transatlantski saveznici postali efikasna snaga slobode i poretka zasnovanog na pravilima u svetu suočenom sa izazovima. Drugim rečima kazano, Amanda Slout i njeni saradnici jasno podvlače upućenost Sjedinjenih Američkih Država i Evrope jednih na druge u jednom svetu koji je nepovratno drugačiji nego onaj u vreme odlaska sa vlasti Baraka Obame.

U tom smislu jasno je da će Evropska unija, a pogotovo Nemačka, imati pojačani uticaj u našem regionu, ako se ikakva podela poslova među saveznicima bude pravila. Ipak, Sjedinjene Američke Države s pažnjom će posmatrati i aktivno delovati u oblikovanju jednog dela sveta na koji su tako puno uticali, pogotovo tokom poslednje tri decenije.

Stavovi prema Srbiji i regionu

Amanda Slout je u dodir sa Srbijom i regionom uglavnom dolazila posredno. Kao stafer u Predstavničkom domu, često je učestvovala u saslušanjima Komiteta za spoljne poslove gde je situacija na Balkanu bila povremena tema. Srbija i Kosovo* su se mogli pronaći u njenim analizama evropskih prilika dok je radila za Brukings. Takođe, oštro je kritikovala Trampov i Grenelov pristup prilikom potpisivanja Vašingtonskog dogovora septembra 2020. godine. Ipak, nikada se neposredno nije bavila Srbijom i tek sporadično je dolazila u kontakt sa balkanskim prilikama.

Procena uticaja na politiku prema Srbiji: PERIFERNI UTICAJ

Imajući u vidu da će Stejt department imati centralni uticaj na formiranje i sprovođenje politike prema Srbiji, kao i činjenicu da će Amanda Slout koordinirati rad sekcije za čitavu Evropu u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost, njeno učešće o razmatranjima američke politike prema Srbiji i Balkanu biće sporadično, a uticaj organičen.