Nezavisni kandidati

Mark Čarls (Mark Charles)

Politička partija: nezavisni kandidat

Obrazovanje: Univerzitet Kalifornija, Los Anđeles (UCLA)

Privatni život: Mark Čarls je indijanski aktivista, aktivni učesnik u javnom životu i konsultant za pitanja prava Indijanaca. Ujedno je i novinar, bloger, sveštenik i kompjuterski programer. Čarlsov otac je Navaho Indijanac, a majka je belkinja holandsko-američkog porekla. Odrastao je u Galupu, Novi Meksiko.

Politička biografija

Čarls je postao poznat po svom aktivizmu u protivljenju izgradnji naftovoda u Dakoti. Takođe, bivši je pastor Hrišćanskog centra u Denveru, Kolorado.

Politički stavovi

Ukidanje Drugog amandmana

Čarls smatra da je, poput i samog Ustava, Drugi amandman izložen raznim oblicima rasne pristrasnosti. Po njemu, prvobitna namera bila je uspostavlajnje milicija koje su tokom istorije korišćene za vršenje genocida nad domorodačkim narodima. Takođe se koristi za naoružavanje u korist belih ljudi dok terorišu „obojene ljude“. Njegov je stav da ovom amandmanu nema mesta u multikulturalnom društvu  koje vrednuje slobodu i jednakost. Vlasništvo nad oružjem trebalo bi da bude privilegija koja se stiče i održava, a ne pravo sa kojim se rađate.

Obrazovanje

Čarls smatra da kvalitet obrazovanja ne bi trebalo da zavisi od toga da li je neko „obojen“ i ističe da se obrazovanje istorijski koristilo za prisilnu asimilaciju i vršenje kulturnog genocida nad domorodačkim narodima, te da bi sada  trebalo da se koristi za obnavljanje jezika i kulture i potvrđivanje vrednosti svih američkih nacija radi jednakosti.