Aktuelni predsednik, Džo Bajden, obratio se naciji pre dva dana povodom borbe protiv pandemije virusa korona. Kako je tema o vakcinaciji glavna i najvažnija u svakoj zemlji, a naročito u Americi gde je bitku sa virusom izgubilo 534.000 ljudi, predsednik je za glavnu temu obraćanja izabrao upravo proces vakcinacije.

Naime, predsednik je rekao da će forsirati svoju administraciju, ali i lokalne vlasti, da svim odraslim građanima omoguće vakcinisanje do 1. maja ove godine. Pod „forsiranjem“ Bajden je mislio na brži i efikasniji način vakcinisanja u sve više zdravstvenih ustanova koje će biti pod strogim federalnim nadzorom, kao i efikasnija rad stručnog osoblja koje će biti raspoređeno po punktovima za vakcinisanje.  Na početku obraćanja Bajden se osvrnuo na žrtve ove opake bolesti, ali i sugerisao da bi do 4. jula ove godine „stvari mogle da se vrate u normalnu“.

„Posle duge i veoma teške godine, to će ovogodišnji Dan nezavisnosti učiniti veoma posebnim“, rekao je predsednik, prenosi Guardian

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je u subotu novi presek stanja kada je vakcinacija u pitanju. U SAD je do sada prvom dozom vakcine vakcinisano oko 68,9 miliona ljudi, dok je drugu dozu primilo oko 36,8 miliona.

Predsednik Bajden je još na samom početku mandata obećao da će do svog stotog dana mandata u SAD biti vakcinisano čak 100 miliona ljudi. To je u proseku na dan po 1,5 miliona novovakcinisanih. Brojni su faktori koji mogu da pomognu, ali i da odmognu brzoj i efikasnoj vakcinaciji. Uprkos oštrim kritikama da je ta ideja veoma ambiciozna i skoro nemoguća Amerikancima sa vakcinacijom uopšte ne ide loše i nije isključeno da će predsednik na svoj 100 dan mandata – 30. april 2021. godine – moći da se pohvali brojkom od 100 miliona vakcinisanih sugrađana.


Minja Rogan