Drugi deo programa obuke praćenja izbora i političke scene SAD za novinare i novinarske iz Srbije, Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) održao je na Kopaoniku 24-26. novembra 2023. godine.

Tokom druge dvodnevne obuke, novinarke i novinari iz različitih medijskih kuća stekli su dodatna znanja o toku američkih predsedničkih izbora.

O tome kako funkcioniše dan predsedničkih izbora u SAD i kako ga medijski ispratiti, učesnicima i učesnicama programa govorio je dr Milan Krstić, docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i viši istraživač CDDRI. Predavanje o temama koje će biti ključne u kampanji održao je  Stevan Nedeljković, docent na Fakultetu političkih nauka i direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Novinari i novinarke prošli su i kroz radionicu analize ličnosti glavnih predsedničkih kandidata koju je održao mr Dragan Živojinović, istraživač na Fakultetu političkih nauka i sekretar Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država. Drugu radionicu posvećenu analizi debata predsedničkih kandidata vodio je dr Marko Dašić, docent na Fakultetu političkih nauka i viši istraživač CDDRI.

O tome kako za srpsku javnost izveštavati o američkim izborima i na koje teme treba staviti naročiti fokus govorio je Zoran Panović, novinar i urednik sa velikim iskustvom i odličnim poznavanjem američke politike. Poslednjeg dana, Dašić i Krstić su predstavili Vodič za praćenje američkih izbora, koji bi trebalo da olakša novinarima izveštavanje o američkoj politici, te dogovarali sa učesnicima dalju dinamiku rada.

Naredni korak za polaznike i polaznice obuke biće osmišljavanje i realizacija televizijskog ili radio priloga ili pisanje teksta posvećenog američkim izborima, američkoj politici ili srpsko-američkim odnosima.

Program obuke sprovodi se u okviru projekta „School of US Elections for Serbian Journalists“ koji realizuje Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (Balkan Trust for Democracy), projekta Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država (German Marshal Fund of the United States) i USAID-a.