Imajući u vidu veličinu SAD i različite vremenske zone, biće potrebna prilična količina kafe za one koji žele da iz Srbije prvi saznaju rezultate izbora. Poslednje biračko mesto u SAD biće zatvoreno u 7 časova ujutro po centralnoevropskom vremenu. Imajući u vidu da se tada zatvaraju birališta na Aljasci, koja nosi najčešće zanemarljiva 3 elektorska glasa, za očekivati je da će rezultati biti poznati daleko ranije.

Birališta u državama na istočnoj obali SAD-a biće zatvarana između ponoći i tri časa ujutro po našem vremenu. Ubrzo nakon toga, imaćemo i prve okvirne rezultate izbora u nekim od ključnih „swing“ država, poput Ohaja, Floride, Severne Karoline ili Pensilvanije. Ovi rezultati moći će sa velikom dozom preciznosti da nam ukažu na verovatnog pobednika izbornog nadmetanja, imajući u vidu da je u centralnom delu SAD-a i na zapadnoj obali manji broj država u kojima je ishod nepoznat, jer tradicionalno glasaju ili za republikance, ili za demokrate, što istraživanja javnog mnjenja potvrđuju da će se desiti i ovaj put.

Ipak, to ne znači da ćemo između tri i četiri ujutro znati 100% sigurno ko je pobednik izbora. Trka može biti veoma nategnuta, tako da i države sa malim brojem elektora, u kojima je ishod neizvesniji, mogu da budu važne. Takođe, trka u broju glasova u određenim državama može biti veoma gusta, što bi dovelo do potrebe za ponovnim prebrojavanjem glasova, koji mogu presudno uticati na ishod izbora, kao što je to bio slučaj sa trkom Buša mlađeg i Ala Gora na Floridi 2000. godine, kada je za ishod bilo potrebno da sačekamo preko mesec dana.

Takođe, treba imati na umu da na kraju predsednika ipak bira elektorski koledž, a da postoji mogućnost da elektor „otkaže poslušnost“ partiji koju predstavlja i njenom kandidatu ili kandidatkinji i na taj način promeni konačni ishod. Ipak, iako je slučajeva otkazivanja podrške bilo u istoriji, do sada nikada takva praksa nije uticala na konačan ishod, pa nije verovatno da će se tako nešto desiti ni sada.

Zbog toga, budite uz naš portal tokom čitave noći, a naročito u periodu između 3 i 4 sata ujutro.