Pre samo desetak dana Hilari Klinton bila je viđena kao sigurni govornik na inauguracionom obraćanju građanima Sjedinjenih Američkih Država 20. januara 2017. Ne tako davno delovalo je da kandidatkinja demokrata ima čvrstu prednost u gotovo svim „swing“ državama, odnosno, onim državama koji nisu stabilno demokratske ili republikanske.

Danas je situacija bitno drugačija. Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) objavio je 28. oktobra da če FBI ponovo pokrenuti istragu o privatnom e-mail serveru Hilari Klinton jer je ustanovljeno „postojanje mejlova koji mogu biti relevatni za istragu“. Od tog trenutka prednost koju je imala Hilari Klinton počinje da se topi, a trka između dva ključna kandidata je postajala sve zanimljivija.

            Teško je zamisliti da će se tokom izbornog dana 8. novembra, pa i u narednim izbornim ciklusima, nešto radiklano dogoditi da Teksas, Alabama ili Oklahoma ne budu naklonjene republikancima ili, sa druge strane, Kalifornija, Njujork i Masačusets demokratama. Prema velikom broju istraživanja Hilari Klinton može računati na oko 200 „sigurnih elektora“, a Donald Tramp na nešto preko 170. Koje će onda države doneti prevagu?

  • Florida – sa 29 elektorskih glasova predstavlja jednu od najznačajnijih država na predsedničkim izborima. Valja podsetiti da je Džordž Buš na izborima 2000. godine ostvojio samo 1000 glasova više na Floridi i zahvaljući elektorskim glasova iz te države pobedio Al Gora. Prema istraživanjima rađenim od 4. novembra, kandidati se neprestano smenjuju u vođstvu.
  • Ohajo (18 elektorskih glasova) – nikada nijedan republikanski kandidat nije postao predsednik SAD, a da nije pobedio u Ohaju. Deluje da Tramp u ovom trenutku ima solidnu prednost i očekuje se da pobedi u ovoj državi.
  • Severna Karolina (15 elektorskih glasova) – Mit Romni je u ovoj državi odneo glatku pobedu na izborima 2012. godine i izgubio. Ne može se izvesno reći ko će ostvariti bolji rezultat ove godine, ali je izvesno da bez pobede u Severnoj Karolini, Donald Tramp ne može da se nada pobedi na generalnim izborima.
  • Pensilvanija (20 elektorskih glasova) – polovinom avgusta se činilo da Donald Tramp nema nikakve šanse za pobedu u ovoj državi. Sva istraživanja su ukazivala na prednost Hilari Klinton od 10%. Sada je bitno drugačije i demokrate se grčevito bore da pobede, dok Donald Tramp ulaže ogroman novac na tv reklame u Pensilvaniji.
  • Ajova (6 elektorskih glasova) – još jedna od ključnih država za Donalda Trampa, ali gde su razlike između dva kandidata izrazito male. U gotovo svim scenarijima eventualne pobede Donalda Trampa nalazi se Ajova i bez pobede u ovoj državi, teško je zamisliti da će pobediti na generalnim izborima.
  • Nevada (6 elektorskih glasova) – od 2004, i poslednje pobede republikanaca, na predsedničkim izborima glasa za demokrate. Takođe, od 1984. godine Nevada nepogrešivo glasa za pobednika predsedničkih izbora. Ne bi začudilo da se niz od osam uzastopnih glasanja za pobednika, možda u ovom slučaju i pobednicu, i nastavi.

Pored navedenih država, biće zanimljivo iščekivati rezultate i u Nju Hempširu, Novom Meksiku, Mejnu, Mičigenu i Koloradu.