Uprkos tome što su se Sjedinjene Države našle u ozbiljnom problemu zbog niske cene nafte i zastoja ekonomije usled pandemije virusa korona, njene stranke ne prestaju da se bore za što bolju poziciju pred 3. novembar i predsedničke izbore – kampanja ne sme da stane. Novi front na kome se zahuhtava sukob je pitanje glasanja od kuće.

Zbog mogućnosti zadržavanja virusa u nekoj meri do novembra, ali i iz preventivnih razloga, tradicionalno glasanje odlaskom na biračko mesto možda i ne bude izvodljivo. Alternativa tome bi bili izbori „od kuće“ – glasači bi poštom ili  elektronskim putem iskazali svoju podršku nekom kandidatu. Ipak, takva opcija nije svima draga. Naime, predsednik Donald Tramp je pokazao i lično interesovanje da spreči inicijativu demokrata da se olakša glasanje od kuće. Nakon problema sa kokusom u Ajovi, ali i iz generalnog nepoverenja prema bilo čemu što rade demokrate, predsednik je u četvrtak okupio svoj tim saradnika kako bi se usaglasili o pristupu prema ovom predlogu.

Neki konkretni koraci u sprečavanju demokrata da proguraju zakone koji bi olakšali glasanje van biračkih mesta su već učinjeni u Nevadi i Novom Meksiku, dok se situacija zahuhtava i u Džordžiji i Pensilvaniji. Koliko je ovo važno pitanje za republikance govori i šef Republikanskog nacionalnog komiteta Ričard Volters (Richard Walters) koji je izjavio da neće pustiti demokrate da pobede u borbi za olakšavanje glasanja od kuće jer bi to bila pobeda  demokrata i na izborima 3. novembra. Borbu protiv demokrata za održanje starog načina glasanja naziva zdravom logikom i zaštitom sigurnosnih mehanizama američke demokratije.

Da je situacija ozbiljna pokazuje i preusmeravanje 20 miliona dolara u pravnu borbu protiv demokrata oko načina glasanja. Ipak, najznačajnije oružje koje imaju republikanci je stav građana po ovom pitanju. Kako prenosi sajt Politico, dve trećine građana smatra da glasanje putem mejla može da dovede do prevara i zloupotreba. Demokrate ipak posmatraju situaciju optimistično. Vođa napora demokrata na ovom polju. Mark Elias (Marc Elias), smatra da je upravo pitanje glasanja od kuće tačka oko koje će se republikanci najviše boriti. On je dodao da bi postupci pokrenuti u Pensilvaniji, Viskonsinu i Severnoj Karolini upravo trebali da uključe ono što građane najviše ne odobravaju – glasanje mejlom. Nakon cele zbrke koji su izvao kokus u Ajovi, forsiranje olakšavanja glasanja od kuće u očima mnogih glasača, pre republikanskih nego demokratskih, bi moglo da se posmatra kao olakšavanje mogućeg varanja na izborima u novembru. Nakon optužbi demokrata za mešanje Rusije u izbore 2016. godine i višednevne neizvesnosti oko kokusa u Avoji, nove optužbe za izbornu krađu nikako ne bi dobro uticale na podele u američkom društvu, a bi mogle samo još više antagonizovati i radikalizovati glasače i jedne i druge strane.


Aleksandar Bogićević