Samo četiri meseca pred velike novembarske izbore pojavila se vest da poznati američki reper, Kanje Vest, ulazi u trku za prvog čoveka Amerike. Ova vest, objavljena preko njegovog tviter naloga, dočekana je sa iznenađenjem uz mnogo komentara, kritika, ali i pitanja. Da li Vest uopšte može u ovom trenutku da uđe u ravnopravnu trku i, ako može, kako bi to tačno izgledalo?

Iako u prvi mah ova vest i nije baš najozbiljnije shvaćena, s obzirom na to da je poznato da je Vest, do skoro, podržavao Donalda Trampa, reper je ovu odluku još jednom potvrdio u intervjuu za magazin Forbes, gde je jasno dao do znanja da više ne podržava aktuelnog predsednika Trampa. Ono što mu ne ide na ruku (pored činjenice da su izbori za manje od četiri meseca) je to da je Vest već propustio nekoliko važnih rokova za podnošenje prijave za kandidata.

Ovo nije prvi put da popularni reper objavljuje svoje namere da se kandiduje za predsednika. On je to isto učinio i 2015. godine kada je rekao da će se takmičiti na izborima 2020. godine. Ipak, promenio je planove te je prošle godine najavio svoju kandidaturu tek za 2024. godinu. Njegovo učešće na izborima 2020. niko nije očekivao. Dosta stvari je nagoveštavalo da će Vest možda pokušati da se izbori za republikansku nominaciju  2024. godine, jer je jednom prilikom izjavio da bi se „kandidovao kao republikanac da Trampa nema tamo“, prenosi časopis Fortune. S obzirom na to da su se stvari ove godine promenile, ali i da je Vest propustio nekoliko važnih rokova za prijavu na glasačkim listićima kao što su Severna Karolina, Novi Meksiko, Indijana i Teksas, postavlja se nekoliko važnih pitanja u vezi sa njegovom kandidaturom.

Koji su uslovi za predsedničku nominaciju i da li ih on ispunjava?

Pravni uslovi za predsedničkog kandidata ostali su isti još od kada je Vašington prihvatio predsedničku funkciju. Prema odredbama američkog Ustava, član 2. kaže da osoba koja može obavljati funkciju predsednika mora biti rođeni državljanin Sjedinjenih Američkih Država, star najmanje 35 godina, sa prebivalištem u SAD najmanje 14 godina. Kandidat može početi svoju kampanju pre 35. godine, ali ove uslove mora ispuniti do dana inauguracije. Ustav, takođe, propisuje vreme koje jedan čovek može provesti na mestu predsednika, a to su dva četvorogodišnja mandata. Kanje Vest je rođen u Atlanti u Džordžiji, ali trenutno živi u Kaliforniji i ima 43 godine. Imajući to u vidu, Vest ispunjava formalne uslove.

Međutim, pored formalnih uslova, postoji još nekoliko značajnih pojedinosti koje treba imati prilikom kandidature. Važno je napomenuti da svaka kampanja, uobičajeno, počinje barem godinu dana ranije, a kandidati moraju pratiti i pridržavati se rokova. Nezavisni kandidati moraju da podnesu molbu za učešće na izborima svakoj državi pojedinačno, kao i da uplate taksu za prikupljanje određenog broja potpisa.

Da li je već kasno za ulazak u trku?

Kako stvari za sad stoje, on bi formalno mogao da se kandiduje kao kandidat manje političke stranke kao što je na primer Libertarijanska partija, čiji je kandidat, Geri Džonson, na prošlim predsedničkim izborima osvojio 3,3% i gotovo 4,5 miliona glasova. Međutim, ovde problem predstavlja činjenica da su sve manje stranke već izabrale svoje kandidate za predstojeće izbore. Ako Vest ipak odluči da se za ove izbore kandiduje kao nezavisni kandidat suočava se sa još jednim problemom, a to je da u nekim državama već zakasnio sa prijavom. Naime, rokovi za podnošenje kandidature već su prošli u 4 države koje smo naveli. Takođe, rokovi za još 6  država, među kojima su značajne države kao što su Mičigen, Florida i Južna Karolina, ističu za sedam dana. Do tada bi morao da prikupi preko 130.000 potpisa i plati određene takse, što se iz ove perspektive čini prilično nerealistično.

Ono što je interesantno, i na šta Vest možda može da se osloni, jeste mogućnost koju mnoge države dozvoljavaju glasačima, a to je dopisivanje  imena kandidata na listić – to se naziva „dopiši kandidata“ (write-in candidate), u slučaju da kandidat ne uspe da uđe na listu.

Da li je Vest ozbiljan, možda se šali?

Bez obzira na to što je nekoliko puta pomenuo da će se kandidovati Vest i dalje nije potvrdio svoju kandidaturu i registrovao svoje ime u Saveznoj izbornoj komisiji (FEC). On to može da uradi bilo kada pre izbora, ali je to u slučaju da želi da učestvuje obavezan korak. Imajući u vidu njegove prethodne najave, možda i ove godine svojom kandidaturom samo želi da privuče pažnju na sebe. Ipak, ne treba ni otpisati njegovu kandidaturu.

Može li uticati na ishod izbora, čije glasove bi mogao da uzme?

Koliko nezavisni i „treći“ kandidati mogu uticati na izbore vidimo u primeru iz 1992. godine, kada je milijarder Ros Pero osvojio čak 19% glasova. Mnogi smatraju i da je svojom kandidaturom onemogućio reizbor Džordža Buša Starijeg. Ima i analitičara koji veruju da je i Geri Džonson na izborima 2016. godine „ukrao“ nešto biračkog tela Hilari Klinton i tako doprineo Trampovoj pobedi. Zaista, mali broj glasova može da odluči konačan ishod izbora i stoga svaka kandidatura nosi posebnu težinu.

Analize kažu da bi Kanje mogao dobro da prođe kod mladih Afroamerikanaca među kojima je on, kao reper, vrlo popularan. Ti glasovi bi inače išli najverovatnije demokratama. Pred predsedničke izbore 2015. godine, dok je još bilo neizvesno da li će se kandidovati, 25% Afroamerikanaca reklo je da će razmotriti mogućnost glasanja za njega. Međutim, neke nove ankete i analize kose se sa ovim. Novija istraživanja kažu da je veća verovatnoća da će određeni broj republikanaca svoj glas poveriti popularnom reperu. Pored toga, 9% Afroamerikanaca je reklo da ima povoljno mišljenje o njemu, dok je njegov rejting među belcima oko 20%. Dodatno, Kanje se u poslednje vreme dosta distancirao od predsednika Trampa.

Ipak, predsednik Donald Tramp ne izgleda uopšte zabrinuto zbog moguće kandidature jedne kontroverzne poznate ličnosti, a verovatno nema ni preteranih razloga za to. Vestova najava kandidature iz trenutne perspektive, uzimajući u obzir sve poteškoće i probleme od glasačkih listića, pa sve do izostanka stranačke nominacije i ostalih sredstava koje drugi kandidati imaju, u najmanju ruku deluje neozbiljno i pomalo nerealno.


Minja Rogan