Senator Rob Portman, republkanac iz Ohaja, najavio je da se neće kandidovati za novi mandat na predstojećim izborima za Senat 2022, objavio je Sinsinati Inkvajerer, dnevni list iz njegovog rodnog grada. Portman je prvi put izabran u Senat 2010. i reizabran 6 godina kasnije. Kao razlog za svoje povlačenje naveo je sve veću partijsku polarizaciju, kao i to da postaje sve teže probiti zastoj u saradnji između dve partije i napraviti progres po nekim važnim pitanjima u Kongresu. Dodao je i da „ako nastavimo da idemo sve više desno ili levo, neće ostati mnogo prostora u sredini za rešavanje problema“.

Portman je rođen u Sinisinatiju 1955. i od 1993. do 2005. bio je član Predstavničkog doma SAD predstavljajući distrikt koji su uglavnom činila predgrađa njegovog rodnog grada. Nakon toga je od 2005. do 2007. bio član administracije predsednika Džordža Buša mlađeg, a za Senat se kandidovao 2010. nakon povlačenja dotadašnjeg senatora Džordža Vojnovića. Uprkos statusu Ohaja kao kolebljive države koja često podržava kandidate iz obe partije (drugi senator iz Ohaja je Šerod Braun, poznat kao jedan od liberalnijih demokrata u Senatu i prilično je popularan) Portman je 2010. izabran vrlo ubedljivo sa oko 20% prednosti u odnosu na svog protivnika, a 2016. je bio čak i nešto ubedljiviji i vrlo verovatno se njegov reizbor ne bi dovodio u pitanje ni 2022. Kao senator, Portman pripada umerenijem delu svoje partije, a u poslednjih nekoliko meseci i tzv. Kokusu za rešavanje problema, sastavljenom od umerenijih članova obe partije sa ciljem usvajanja paketa ekonomske pomoći pogođenim kovidom-19.

Portmanovo povlačenje moglo bi da zada dodatne probleme republikancima pred predstojeće izbore za Senat 2022. godine, na kojima republikanci brane 20 mesta, a demokrate 14. Neka od mesta koja će republikancima takođe biti teže da odbrane takođe dolaze od senatora koji se povlače. Senator Ričard Bur iz Severne Karoline je objavio svoje povlačenje još sredinom 2020, a u oktobru je ista najava došla i od senatora Patrika Tumija iz Pensilvanije. Obojica, poput Portmana, pripadaju umerenom krilu republikanaca. Čeka se i odluka senatora Čaka Graslija iz Ajove vezana za izbore 2022. Grasli je rođen 1933, a u Senatu je od 1981. tako da bi moglo da se desi da i on kaže – dosta. Ipak, Grasli je poznat kao senator koji je gotovo uvek tu – tokom 27 godina, od 1993. do novembra 2020. (kada je nedelju dana bio u karantinu zbog kovida), Grasli nije propustio niti jedno glasanje u Senatu što predstavlja rekord. Uopšteno, tokom karijere nije propustio glasanje veliki broj puta, a 2015. je obeležio jubilej glasajući u Senatu 12000. put tako da ne bi bilo iznenađenje ni ukoliko odluči da svoj radni vek produži do svoje 95. godine. Svakako, povlačenja ovih senatora bi mogla predstavljati dodatni problem za republikance s obzirom da se radi o senatorima iz kolebljivih država koji su relativno popularni i neće biti lako naći im zamenu.

Što se tiče Ohaja, Portmanovo povlačenje otvara još jednu potencijalno zanimljivu i tesnu trku. Mnogi već sada kao kandidata republikanaca vide kongresmena Džima Džordana, jednog od najbližih saveznika bivšeg predsednika Donalda Trampa koji ima ambicije za više pozicije, bilo da je to jedna od vodećih pozicija među republikancima u Predstavničkom domu ili kandidatura za guvernera ili senatora 2022. Čak i da se Portman nije povukao moguće je da bi morao da se suoči sa nekim izazivačem na unutarstranačkim izborima koji je više udesno (i to bi verovatno bio Džordan). Ipak, mogući su i drugi, umereniji, kandidati za ovo mesto. Među demokratama kao rani favorit figurira kongresmen Tim Rajan, član Predstavničkog doma od 2003. koji je tokom 2019. imao i kratkotrajnu predsedničku kampanju. Rajan spada među umerene demokrate, nije preterano zadovoljan spikerkom Nensi Pelosi (čak se 2016. kandidovao kako bi je smenio za pozicije liderke partije), a njegov kongresni distrikt spada među kolebljive i sa novim crtanjem kongresnih distrikta koje će u Ohaju raditi republikanci, moglo bi da mu bude teže da odbrani svoje mesto 2022.

Teško je predvideti u kom će smeru otići ova trka. Senator Portman je izuzetno ubedljivo pobeđivao oba puta na izborima za Senat što bi trebalo da znači da bi umereniji kandidat možda bio najbolje rešenje. S druge strane, sada već bivši predsednik Donald Tramp dobijao je Ohajo na izborima 2016. i 2020. sa oko 8% razlike što je velika razlika naročito ako se ima u vidu da je Barak Obama pre njega beležio pobede u oba izborna ciklusa (zapravo su svi pobednički kandidati od 1964. do 2016. pobeđivali u Ohaju). To bi trebalo da nam sugeriše da Ohajo skreće u desno i da bi možda neki konzervativniji kandidat bio pravi. A sa treće strane, senator Šerod Braun, koji važi za jednog od najliberalnijih senatora, takođe relativno sigurno osvaja nove mandate što bi možda trebalo da znači da bi neki liberalni političar imao najveće šanse za uspeh. Ipak, ono što je suština jeste to da, bez obzira na političke razlike, političari iz ove države imaju dobre međusobne odnose, pa je tako Braun na Tviteru juče poželeo svom kolegi u Senatu sve najbolje  i zahvalio mu se na njegovoj službi.

Ostaje da vidimo da li će takav odnos imati i sa Portmanovim naslednikom ili će eventualno naredni senator iz Ohaja pokazati da partijska polarizacija, koju je Portman naveo kao razlog povlačenja, samo nastavlja da raste i stvara zastoj u usvajanju bilo kakvih novih zakona.


Nikola Milinković