Neizvesnom čekanju izbornih rezltata juče je, nakon četiri dana od zatvaranja biračkih mesta, konačno došao kraj. Demokrata Džo Bajden je, dobivši ključnu Pensilvaniju i svih njenih 20 elektora, postaje 46. predsednik SAD. Vest da Bela kuća ponovo nakon četiri postaje plava odjeknula je kao bomba u svim stranim ali i domaćim medijima. Nije samo Bajden kao novoizabrani predsednik juče ušao u istoriju kao kandidat koji je dobio najveću podršku glasača ikada osvojivši za sad 75.196.516 glasova. Sto godina od ratifikacije 19. amandmana na američki Ustav koji je ženama dao pravo glasa, jedna žena, Kamala Haris koja nije bele puti postaje prva potpredsednica SAD.

Ovogodišnje okolnosti u kojima se birao prvi čovek SAD bile su, u najmanju ruku, neuobičajene i nesvakidašnje. Pandemija, rasni sukobi, protesti, velika ekonomska kriza sve to je produbilo polarizacije u američkom društvu. Amerika koju Donald Tramp ostavlja iza sebe podeljena je bukvalno na pola. Važno pitanje koje se nameće je – da li će Džo Bajen, kao novoizabrani predsednik, uspeti da ujedini sve Amerikance?

Bajden u skoro svakom svom obraćanju naciji govori kako će „biti predsednik svih Amerikanaca“, bez obzira na to da li su glasali za njega ili ne. Ova rečenica zaista sugeriše na ujedinjenje i manju polarizaciju. Tramp, sa druge strane, osporava izborne rezultate i negira izborni poraz. U petak glasovi su počeli ponovo da se broje u Džordžiji. Jako mala razlika u glasovima koja je Bajdenu išla na ruku bila je tek oko 1000 glasova. Svakako, Džordžija može samo da uveća Bajdenovu prednost, ili da približi Trampa Bajdenu po elektorskim glasovima, ali ne i da promeni, sada već, izvesni izborni rezultat.

Bez obzira na aktuelnu situaciju sa pandemijom i svakodnevni rast broja novoobolelih od virusa korona, Amerikanci su juče na ulicama gradova slavili Bajdenovu pobedu. Nakon pobedničkog dana, prvo se javnosti obratila novoizabrana potpredsednica Kamala Haris.

„Počinje suštinski, težak posao da pomognemo ljudima, da ponovo izgradimo ekonomiju. Neće biti lako, ali Amerika je spremna, kao i Džo i ja“, prenosi N1.

Nebo iznad Čejs centra u Vilmingtonu, nakon govora sada već izvesnog predsednika SAD Džozefa Bajdena, osvetljavao je vatromet a u pozadini se čula pesma Simply the Best Tine Tarner, prenosi N1. U Vašingtonu proslava novoizabranog predsednika održala se ispred Bele kuće gde su stotine ljudi igrali, plesali i veselili se, prenosi Nova.rs

Takođe, novoizabrani predsednik Džo Bajden je tokom čitave svoje kampanje kritikovao Trampov loš pristup trenutnoj pandemiji. Najavio je da će se, ako postane predsednik, ozbiljno baviti trenutnom ekonomskom krizom ali prevashodno zdravstvenom situacijom i borbi sa virusom korona.

U to ime, Bajden je najavio da će već u ponedeljak oformiti krizni štab koji će okupiti najbolje naučnike, stručnjake i lekare is SAD.

„U ponedeljak ću uspostaviti grupu sastavljenu od naučnika i stručnjaka“ da bi radili na planu koji će stupiti na snagu već 20. januara 2021, na Dan njegove inauguracije, rekao je sinoć Bajden, prenosi Beta.

Jučerašnji dan je po mnogo čemu bio istorijski za Ameriku, novoizabrani predsednik je ujedno i najstarija osoba ikada izabrana na ovu funkciju. Kakvu Ameriku će proizvesti Džo Bajden ostaje da vidimo u periodu koji dolazi.


Minja Rogan