Naslov teksta je ujedno i naziv programa Stejt Departmenta (US State Department) na kojem učestvujem i zahvaljujući kojem ću biti u Vašingtonu u danima inauguracionih događaja u SAD povodom stupanja na dužnost 45. predsednika SAD. Zahvaljujući istom programu, naš portal, koji je temeljno pratio i analizirao ceo izborni proces u SAD 2016. godine, će sa lica mesta izveštavati o jednom od simbolički najznačajnijih političkih događaja u najmoćnijoj zemlji sveta.

Politička tranzicija u SAD

Tema 58. predsedničke inauguracije je „Uniquely American“, što bi u mom slobodnom prevodu značilo „Jedinstveno američki“. Tema inauguracije ima za cilj da istakne jedinstvenost ustavnog poretka (i prakse) koja postoji u SAD od prve inauguracije njihovog osnivača Džordža Vašingtona 1789. godine u Njujorku.

Mirna politička tranzicija vlasti jeste simbol američkog političkog sistema, i jedno od najvećih dostignuća ove velike nacije. Iako naizgled rutinska i protokolarna stvar, predsednička inauguracija na simboličan način potvrđuje stabilnost političkih institucija, ravnotežu vlasti i vladavinu prava. Predsedničke inauguracije su se održavale i tokom građanskog rata u SAD u 19. veku, i tokom svetskih ratova, velike ekonomske krize, itd. Prisustvo sve tri grane vlasti više nego jasno potvrđuju trajanje američkog političkog sistema.

Predsedničku inauguraciju organizuje zajednički odbor Senata i Predstavničkog doma (Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies) koga čine najviši zvaničnici oba doma Kongresa. Takođe, sam program inauguracije (niže o svim događajima u toku dana inauguracije) fasilitira predsedavajući pomenutog odbora (u ovom slučaju Roj Blant, republikanski senator iz Mizurija), dok činove zakletvi potpredsednika Majkla Ričarda Pensa i predsednika Donalda Džona Trampa administriraju predstavnici sudske vlasti (Vrhovni sud SAD).

Amerikanci ponosno ističu ovaj momenat legitimizacije poretka od strane sve tri grane vlasti, bez obzira na politička razmimoilaženja. Međutim, ono što se ne može pročitati iz zvaničnih poruka, a što je poput slona u sobi vidljivo iz programa, jeste veoma značajno učešće predstavnika različitih religija u samom programu inauguracije. Ono upravo pokazuje duboku religioznost američkog društva, dok njihova država i pored proglašene sekularnosti pokazuje potrebu aminovanja svetovnih vlasti od strane duhovnih.

Ovo se pokazuje i kroz obavezu davanje zakletve držeći svetu knjigu. Više o zakletvi i samoj proceduri možete naći u edukativnom delu našeg portala.  Kao što možete videti u programu inauguracije, čak 6 verskih zajednica ima predstavnike koji učestvuju u inauguraciji, što je više od sve tri grane vlasti. Zanimljivo je i da nema predstavnika islamske zajednice.

Kalendar 58. predsedničke inauguracije obuhvata događaje tokom tokom 19., 20. i 21. januara.

19. januara je polaganje venca na vojnom groblju u Arlingtonu, gde se sahranjuju vojnici još od građanskog rata u SAD. Istog dana se održava koncert koji označava zvaničan početak inauguracionih svečanosti. Na koncertu se pojavljuju i izabrani predsednik i izabrani potpredsednik. Tokom nedelje se održava veliki broj zvaničnih i nezvaničnih balova, tj svečanih prijema, koje organizuju različite organizacije. Na nekima se pojavljuje predsednik, na nekima potpredsednik, a na nekima nijedan. Suština je da se za većinu tih svečanih večera plaća ulaz, često i više hiljada dolara, i na njima se susreće vašingtonska politička elita sa poslovnom elitom, ali i ljudima iz celog sveta koji takođe „kupuju“ svoj dolazak u Vašington i svoje prisustvo na nekom od događaja u okviru inauguracije.

20. januara se održava glavni događaj, tj. zakletva predsednika i potpredsednika ispred Kapitola, zajedničkog doma senatora i predstavnika. Istog dana je i inauguracioni bal, kao i inauguraciona parada tokom koje predsednik i potpredsednik idu od Kapitola do Bele kuće, simbolično završavajući preuzimanje dužnosti od odlazećeg predsednika. Simbolično, Tramp će otići kolima kojima će Obama doći. Poslednji događaj je molitvena služba 21. januara u Vašingtonskoj katedrali. Sve o ovim događajima možete saznati na stranici www.58pic2017.org.

Tokom ovog boravka u SAD, trudiću se da prenesem zanimljive i značajne informacije sa sastanaka koji su nam organizovani sa tranzicionim timom izabranog predsednika Trampa, kao i sa timovima nekoliko novih senatora. Ukoliko želite da saznate više o tranzicionom timu, kao i svim nominacijama za visoke državne funkcije, možete pogledati sajt tranzicionog tima www.greatagain.gov. Pogledajte koliko je nominovanih imalo vojno iskustvo, koliko je služilo kao predstavnik građana i država u državnom ili federalnom Senatu ili Predstavničkom domu, a koliko je veliki procenat onih koji imaju iskustva u pokretanju ili upravljanju biznisom. Članovi našeg tima će uraditi analizu svih nominacija, tako da ćete i to imati prilike da pročitate na našem portalu.

Pozdrav iz Vašingtona.