Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, juče je održao predizborni skup u Mankejtu, gradiću u američkoj saveznoj državi Minesoti. Usled pandemije virusa korona i zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, ovaj skup je održan na pisti aerodroma. Odmah po izlasku iz aviona i pozdravljanja svojih pristalica gestikulacijama u svom stilu, Donald Tramp se popeo za govornicu sa koje smo narednih sat vremena slušali aktuelnog predsednika.

U ovom, veoma sadržajnom govoru, Tramp se dotakao ekonomskih tema, energetske politike, migracije itd, ali je svoj govor otvorio tvrdnjom da Ameriku čekaju „…možda i najvažniji izbori u njenoj istoriji“. Izbori u kojima se odlučuje o opstanku nacije, izbori u kojima će građani birati između stabilnosti i haosa, sve su ovo bile sintagme kojima je Donald Tramp pokušavao da podigne značaj novembarskih izbora. Očigledno je da ovakvom vrstom retorike, Tramp nastoji da među sopstvenim biračkim telom zagarantuje maksimalno visok nivo izlaznosti, te da strahom od pobede Džoa Bajdena, nadjača strah od virusa korona.

Da želi da igra na tu kartu, Tramp je pokazao već u uvodnim minutima svog govora kada je svog protivkandidata okarakterisao kao marionetu levih ekstremista, koji žele da „obrišu naše granice, uklone našu policiju, indoktriniraju našu decu, omalovaže naše heroje“. Napadom na drugi amandman oduzimaju pravo ljudi da brane svoje živote, a američku slobode zameniće „levi fašizam“, rekao je Tramp.

U ovom kontekstu, aktuelni predsednik se dotakao i višemesečnih protesta koji su započeli upravo u Minesoti, a potom se proširili diljem Sjedinjenih Država. Tramp je od samog početka bio vrlo oštar u svojoj kritici nasilnog karaktera protesta, a ovom prilikom je ponovio da će vratiti red i zakon građanima Minesote. Osvrnuvši se i na nedavno izabranu, pretpostavljenu kandidatkinju za potpredsednicu SAD, Kamalu Haris, Tramp je osudio njeno podsticanje građana da doniraju novac za plaćanje kaucije i oslobađanje uhapšenih demonstranata. „Dok su njihove simpatije na strani huligana i kriminalaca, moje srce će uvek biti uz vredne Amerikance, koji poštuju zakon“, istakao je Tramp. Ovom retorikom, Tramp verovatno nastoji da dopre do pre svega ruralnog stanovništva Minesote, koje nema puno razumevanja za demonstrante i snažno se protivi nasilju.

Ako je neko mislio da će recesija u koju je upala privreda Sjedinjenih Država, onemogućiti aktuelnog predsednika da koristi ekonomiju kao svoj ključni adut u političkoj borbi, on nas je ovom prilikom demantovao. Naime, Donald Tramp je u nekoliko sekvenci svog govora istakao kako je njegova administracija napravila najbolje ekonomske rezultate u istoriji SAD, a svu krivicu za pad proizvodnje svalio je na „kineski virus“. To „ekonomsko čudo“, kako je Tramp nazvao veliki pad nezaposlenosti i solidan privredni rast koji je ostvarivan u godinama pre korone, biće ponovo ostvareno, obećava aktuelni predsednik. Tramp se takođe pohvalio dostavljanjem paketa pomoći Minesoti, u vrednosti od pet milijardi, kojim je, kako navodi, spašeno milion radnih mesta u ovoj državi.

U pogledu međunarodne trgovine, Tramp se dotakao odnosa sa Kinom. Sve kompanije koje svoje pogone iz Kine vrate u Ameriku i obezbede radna mesta, od države će dobiti poreske olakšice, dok one koje napuštaju SAD i otvaraju radna mesta preko okeana, mogu da očekuje samo visoke carine, najavljuje Tramp. On se podičio i trgovinskim sporazumom sklopljenim sa Kanadom i Meksikom (United States-Mexico-Canada Agreement), kojim je zamenjen, po Trampovom mišljenju, nepravedan Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (North American Free Trade Agreement). Tramp je rekao da je ovim novim, tzv. NAFTA 2.0 sporazumom, obezbeđeno da poslovi ostanu u Americi, a ne da kompanije odlaze u Kanadu ili Meksiko, otpuštaju američke građane, a onda im prodaju svoje proizvode bez ikakvih carina.

Kada je reč o pitanjima migracije, nismo čuli puno novog od Donalda Trampa. Ponovio je svoje glasno protivljenje ilegalnoj imigraciji koja je, po njemu, takođe jedna od ključnih pretnji po radna mesta američkih građana. Dok on pokušava da ojača granicu SAD i time zaštiti bezbednost i radna mesta Amerikanaca, Džo Bajden obećava da će dopustiti praktično neograničenu imigraciju i to sve za vreme globalne pandemije, time šireći virus, ugrožavajući zdravstveni sistem i ostavljajući milione Amerikanaca bez posla, upozoravao je Tramp svoje pristalice.

Govoreći o energetskoj politici, Tramp je istakao da su Sjedinjene Države napravile puno iskoraka za vreme njegovog mandata. Optuživao je par Bajden-Haris zbog njihovih stavova o energiji koja se dobija iz fosilnih goriva. Ovim je Tramp implicitno ponovio i šta misli o klimatskim promenama i prelasku na obnovljive izvore energije. Prema Trampovoj oceni, ta politika bi dovela SAD u potčinjen odnos u kojem bi u jednom trenutku morale da mole za energente od stranih snabdevača. Dok se on bude pitao, Amerika će ostati energetski nezavisna, obećava Tramp.

Na kraju, ostaje nam da izvučemo nekoliko zaključka iz ovog Trampovog govora. Na prvom mestu, čini se da Donald Tramp ni za milimetar nije odstupio od svojih dugogodišnjih stavova, a da će mu ovaj skup pre svega poslužiti za još snažnije pozicioniranje u svom biračkom telu. Međutim, utisak je i da čestim upoređivanjem sa Bajdenom, koga je predstavio kao marionetu levih ekstremista, fašista koji će doneti haos i bezumlje Sjedinjenim Državama, Tramp želeo da dopre do jednog značajnog broja neopredeljenih birača.

To što je Donald Tramp za ovaj skup odabrao Minesotu, svakako nije slučajno. Insistiranjem na nekoliko lokalnih tema u svom govoru, aktuelni predsednik je pokazao da zna koliko ova država može biti važna za njegov reizbor.  Iako tradicionalno „plava“ država koja od Niksona nije glasala ni za jednog republikanca, Tramp i dalje veruje da u ovoj državi ima šanse za pobedu. Prema agregaciji istraživanja koju vrši RealClearPolitics, međutim, odnos je 50:43 u korist Bajdena. U svakom slučaju, Tramp je svestan značaja koji ova država može imati na ukupan rezultat i nikako je neće prepustiti bez borbe. Uostalom, juče je i sam, sa puno entuzijazma, rekao: „Ako osvojimo Minesotu, trka je gotova!“.


Sava Mitrović