Postoje osobe koje svojim kratkotrajnim prisustvom uspevaju da oplemene živote mnogih ljudi i da u njima ostave neizbrisiv trag. Strast i posvećenost kojima takve osobe pristupaju svakom poslu čini da neka njihova dela ostaju neizbrisiva, a da i stvari koje se možda čine Sizifovskim izgube to svojstvo.
U sećanje na jednu takvu osobu, se održava i ovaj X Regionalni seminar politikologa.

Dr Filip Brković nas je prerano napustio u januaru ove godine. Dao je nemerljiv doprinos razvoju ideje Seminara, i realizovanju najvećeg i najvažnijeg koraka koji smo učinili – organizovanje Prvog seminara u aprilu 2008. godine. Filip je shvatao značaj regionalnog povezivanja mladih politikologa i potrebu za uspostavljanjem tradicionalnih okupljanja na kojima bi studenti mogli da razgovaraju o najvažnijim društvenim procesima. Pored toga, ključno je doprineo razvoju studentskog aktivizma na Fakultetu političkih nauka, gde je bio jedan od osnivača i prvi predsednik Studentskog parlamenta.

Nakon studiranja na Fakultetu političkih nauka gde je završio osnovne studije Međunarodnih odnosa za svega 3 godine, masterirao je na univerzitetu Kembridž u Engleskoj. Kao jedan od pionira Fairtrade pokreta u Srbiji, u decembru prošle godine je odbranio doktorsku disertaciju na Univerzitetu Vorik i Univerzitetu Libre u Briselu na temu „Uključivanje srednje-razvijenih ekonomija u „Fair Trade“ sistem –Studija slučaja: Srbija“. Njegov doktorat, je bio emanacija vere u neophodnost promene, i upravo se bavio mogućnostima uvođenja korektiva u nesavršena tržišta.

Pre svega je želeo da utvrdi kako mali poljoprivredni proizvođači iz nerazvijenih zemalja mogu lakše plasirati robu na razvijenija tržišta i kako iz tog poduhvata mogu izaći kao tržišni pobednici. Ovaj rad su članovi komisije prepoznali kao vodič i udžbenik kako da Srbija i druge zemlje postanu aktivniji članovi globalnog Fairtade pokreta.

Filip je bio naš prijatelj. Zajedno sa nama se radovao svakom novom seminaru, i uprkos tome što mu obaveze često nisu dozvoljavale da prisustvuje, znatno je doprinosio svojim savetima i iskustvima. Pričali smo o danu kada će i sam biti jedan od ključnih govornika. Nažalost, to se nije ostvarilo. Ostaje nam sećanje na Filipa i žal za stvarima o kojima smo zajedno maštali.