Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u utorak 18. februara 2020. godine javno usprotivio naporima unutar vlastite administracije da se ograniči prodaja američke tehnologije Kini zbog, kako se navodi, zabrinutosti za nacionalnu bezbednost. Umesto toga, rekao je da su takvi strahovi „izgovor“ i da su Sjedinjene Države otvorene za poslovanje, prenosi New York Times.

Podsetimo, samo dva dana pre ove izjave, Tramp je prećutno podržao savetnike u okviru svoje administracije da zaštite nacionalnu bezbednost ograničavanjem protoka tehnologije u Kinu. Ta vest je u velikoj meri alarmirala tehnološke kompanije, koje bi zbog takve odluke mogle da budu na gubitku. Predlog propisa koji potiče iz Trampove administracije, omogućio bi Sekretaru za trgovinu SAD (Secretary of Commerce), Vilburu Rosu (Wilbur Ross), da blokira određene transakcije koje uključuju tehnologiju vezanu za „stranog suparnika“ (foreign adversary), u ovom slučaju, Kinu.

U nameri da spreči Kinu da dominira tržištem naprednih tehnologija, administracija ulaže napore kako bi zaštitila američke kompanije. Pomalo paradoksalno, takva odluka bi mogla da našteti američkim firmama koje su specijalizovane za mikročipove, veštačku inteligenciju, biotehnologiju i druge industrije, tako što bi se preusmerili stručnost, istraživanje i prihodi daleko od SAD. Sve ovo bi, u krajnjoj instanci, umanjilo američku tehnološku superiornost u odnosu na Kinu. Inače, američka administracija je više puta optuživala Kinu i njene kompanije da su se koristile korporativnom špijunažom, hakovanjem i krađom intelektualne svojine.

Za 28. februar zakazan je sastanak koji će, između ostalog, uključivati diskusiju o tome da li zaustaviti prodaju avionskih motora, koje je delimično proizveo General Electric, blokiranjem licence za izvoz te tehnologije u Kinu. Prema saznanjima iz poverljivih izvora lista NYT, do ovoga neće doći. Zvaničnici su takođe planirali razmatranje novih pravila koja bi trebalo da ograniče sposobnost kompanije Huavej (Huawei), kineske kompanije na crnoj listi vlade SAD, da ima pristup američkoj tehnologiji.

Predsednik Donald Tramp je izjavio da ukoliko SAD ne budu prodavale svoje proizvode iz razloga nacionalne bezbednosti, onda će druge države slediti njene korake i time naneti štetu međunarodnoj trgovini. Stoga je Tramp podržao prodaju američkih tehnologija Kini, imajući u vidu pritužbe američkih kompanija da bi im mere američke administracije mogle umanjiti konkurentnost na svetskom tržištu.


Jovan Rađević