Usled trenutne opasnosti koja vlada zbog sve većeg širenja pandemije COVID-19 među američkim građanima, mnoge savezne države koje su imale svoje unutarstranačke izbore zakazane za drugu polovinu marta ili april odlučile su da ih zbog opšte bezbednosti svojih građana ili odlože ili obave putem pošte. Međutim, uprkos svim negodovanjima glasača i preporukama stručnjaka, pripreme za unutarstranačke izbore u Viskonsinu koji su zakazani za utorak 7. aprila nastavljaju se po planu. Naravno, uz niz prepreka i poteškoća koje se javljaju svakim novim danom.

Odluka da se sa pripremama za izbore nastavi uprkos trenutnoj situaciji, vlasti delom objašnjavaju činjenicom da se tog dana neće isključivo odlučivati o predsedničkim kandidatima Demokratske partije. Naime, građani ove države će 7. aprila odlučivati i o Vrhovnom sudu te države, kao i o nizu lokalnih izbora koji uključuju i one za gradonačelnika Milvokija, mnoge školske odbore i druga službena mesta. S druge strane, takođe se smatra bitnim povratak izgubljenog osećaja normalnosti i reda koji je nestao naglim širenjem pandemije na američkom tlu i koji je praktično potpuno na sebe preuzeo celokupnu pažnju javnosti.

S obzirom na ovakvu finalnu odluku vlasti, političari i Republikanske i Demokratske partije su poslednjih nedelja intenzivno ohrabrivali građane Viskonsina da podnesu zahtev za glasanje putem pošte kako ne bi morali da napuštaju svoje domove i krše pravila socijalne distance, a da ipak njihova savezna država ne izgubi veliki broj glasova, što mnogi već predviđaju kao najverovatniji ishod. Do utorka ujutru podneto je gotovo milion zahteva za glasačke listiće koji se šalju poštom. Međutim, tek negde jedna trećina tih istih je odobrena i prosleđena glasačima.

Usled tako velikog broja zahteva i smanjene radne snage, službe zadužene za njihovu obradu bile su preplavljene i nedovoljno spremne da adekvatno odgovore na ovakav izazov. Takođe, prijavljen je veliki nedostatak radnika na samim mestima glasanja kojih ima preko 2.000, kao i manjak onih koji bi vršili prebrojavanje glasova pristiglih poštom. U skladu s tim problemima, vlasti u Viskonsinu su stupile u kontakt sa mnogobrojnim volonterskim organizacijama i velikim preduzećima kako bi uspele da organizuje neophodno osoblje za uspešno održavanje izbora.

U Viskonsinu je do utorka uveče registrovano više od 1.400 slučajeva virusa COVID-19, a očekuje se sve veći rast u narednim nedeljama. Stoga ne čudi previše to što kritike na račun odluka ovdašnjih vlasti nastavljaju da pristižu sa svih strana. Nije teško složiti se s time da je u najmanju ruku neodgovorno održavati ovako bitan niz izbora u sred stanja pandemije i time svoje građane u nekim slučajevima primoravati da se odreknu ili svog prava na glas ili da rizikuju svoje zdravlje.


Jovana Rmuš