Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakultet političkih nauka (FPN) su panel diskusijom u Nišu otpočeli seriju predavanja koja će u sklopu projekta „Američki predsednički izbori 2016“ biti organizovana širom Srbije.

U saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Nišu održana je diskusija pod nazivom „Američki predsednički izbori 2016: globalni značaj i posledice“ na kojoj su govorili Dragan Živojinović, asistent na FPN i sekretar u Centru za studije SAD, Milan Krstić, asistent na FPN i direktor za komunikacije u CDDRI i Stevan Nedeljković, asistent na FPN i direktor CDDRI. Predavače i goste je u ime domaćina pozdravila prodekanka doc. dr Maja Nastić.

Predavači su studente upoznali sa izbornim sistemom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i svim fazama u procesu predsedničkih izbora. Razgovaralo se o ulozi koju predsednik ima u spoljnoj i unutrašnjoj politici SAD, kao i karakteristikama ključnih kandidata na izborima 2016. godine. Takođe, panelisti su izneli procene o mogućim posledicima izbora po države Zapadnog Balkana, ali i samu Srbiju koja je sa SAD imala dve decenije prilično turbulentnih odnosa.

Nakon uvodnih izlaganja panelista, studenti su imali priliku da postave pitanja. Studente je pretežno zanimalo razrešenje zagonetke uspeha Donalda Trampa, kao i odnos predsedničkih kandidata prema manjinskim zajednicima. Izuzento dinamična debata trajala je više od 45 minuta i završila se obostranim željama za organizaciju sličnih aktivnosti i u budućnosti.

Američki predsednički izbori