U Centru za studije SAD Fakulteta političkih nauka i u partnerstvu sa Balkanskim fondom za demokratiju Nemaškog Maršalovog fonda u sredu je organizovana panel diskusija pod nazivom „Američki predsednički izbori: više od napisanog“.

Događaj je organizovan u okviru serijala debata o Američkim predsedničkim izborima 2016 i programa Transatlantske mreže mladih Nemačkog Maršalovog fonda (Young Transatlantic Network of the German Marshall Fund). Glavni diskutanti bili su Kolin Vudard (Colin Woodard), istaknuti i nagrađivani autor, novinar Portland Pres Herlada, nominovan za Pulicerovu nagradu za 2016. godinu, i Sjuel Čen (Sewell Chan), dugogodišnji novinar Vašington posta i urednik međunarodne rubrike Njujork tajmsa.

U ime organizatora prisutne su pozdravili Snežana Vuković, programska koordinatorka u Balkanskom fondu za demokratiju, i Marko Simendić, prodekan za osnovne studije na Fakultetu političkih nauka. Diskusiju je moderirao Stevan Nedeljković, direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative i učesnik programa Transatlantske mreže mladih.

Američki autori su sa studentima beogradskog Fakulteta političkih nauka, Klemson univerziteta iz Južne Karoline i članovima Transatlantske mreže mladih razgovarali o ključnim događajima u okviru preliminarnih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Autori su nastojali da objasne dinamiku samih izbora, razloge opredeljenja birača za jednu od dve najveće partije i objasne ključne izazove, kao što je slabljenje uticaja establišmenta i neočekivani uspeh kandidata kao što su Donald Tramp ili Berni Sanders. Takođe, razgovaralo se o ključnim temama u kampanji, kao i potencijalnim kandidatima za potpredsednička mesta u izbornoj trci.

Nakon plodotvorne interaktivne diskusije organizovan je koktel na kome je nastavljena rasprava o budućim pravcima i očekivanjima u nastavku predsedničke trke u SAD.