Novoizabrani predsednik i potpredsednica SAD, Džo Bajden i Kamala Haris, odabrani su za ličnosti godine čuvenog američkog časopisa Time.

Demokratski tandem pobedio je još dvojicu finalista – epidemiologa Entoni Faučija i još uvek aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

„Za promenu cele američke priče, za dokazivanje da su snage empatije veće od snage besa, za deljenje vizije isceljenja u ožalošćenom svetu, Džo Bajden i Kamala Haris su Tajmove ličnosti godine“, izjavio je glavni urednik Tajma Edvard Felsental, piše BBC.

Časopis Tajm svake godine bira ličnost godine. Ta osoba predstavlja ono što obeležilo proteklih 12 meseci. Džo Bajden izabran je za predsednika SAD u jeku najveće krize koju Amerika pamti od Drugog svetskog rata. U društvu koje još od Građanskog rata nije bilo ovoliko polarizovano i podeljeno, Bajden, neočekivano, pobeđuje aktuelnog predsednika Trampa na izborima. Možda i jedina stvar u kojoj se većina Amerikanaca danas slaže – budućnost je najvažnija, što brži izlazak iz krize i vraćanje normalnom životu. Osoba koja je odabrana da bude ličnost godine predstavlja ili godinu za nama ili nadu i ukazano poverenje za onu koja nam sledi. Sa druge strane, Kamala Haris kao i na izbornom listiću, stoji i na naslovnoj strani Tajma odmah do Bajdena. Činjenica da je Harisova prva žena tamnije puti koja je izabrana za najvažniju funkciju posle predsedničke zaista piše novu istoriju.

Ipak, novoizabranom predsedniku i novoizabranoj potpredsednici ostao je još jedan stepenik do konačnog izbora na njihove nove funkcije. U ponedeljak, 14. decembra, sastaje se Elektorski koledž koji bi trebalo da potvrdi glasove naroda. Bajden i Haris zvanično bi trebalo da stupe na svoje nove funkcije 20. januara iduće godine.


Minja Rogan