Nešto više od nedelju dana pre predsedničkih izbora, republikanski kontrolisani Senat je potvrdio Ejmi Koni Beret (Amy Coney Barret) za sudiju Vrhovnog suda. Za potvrđivanje je glasalo 52 nasuprot 48 senatora koji su bili protiv. Samo jedan republikanac nije glasao u prilog potvrđivanja. U svom naporu da popune prazno mesto nastalo smrću sudije Rut Bejder Ginsberg (Ruth Bader Ginsburg), republikanci su naišli na apsolutnu opoziciju među demokratama. Kao znak velike podeljenosti zemlje, ni jedan senator iz Demokratske partije nije glasao za potvrđivanje, što se poslednji put desilo pre 151 godinu.

Brzina i lakoća potvrđivanja je bila omogućena odlukom republikanske većine u Senatu da još 2017. godine ukine filibuster prilikom glasanja o potvrđivanju sudija za Vrhovni sud. Sa filibusterom za potvrđivanje je bila potrebna super-većina u Senatu, odnosno najmanje 60 glasova. Bez njega je potrebna samo apsolutna većina, odnosno najmanje 51 glas.

Nakon Breta Kavanoa (Brett Kavanaugh) i Nila Gorsiča (Neil Gorsuch), Beret je treći sudija kojeg je tokom svog mandata Tramp nominovao, a Senat potvrdio za Vrhovni sud, čime je ovo najviše sudsko telo u zemlji pomereno udesno za narednih nekoliko decenija. S obzirom na njena konzervativna opredeljenja i istoriju glasanja u skladu sa istim, potvrđivanje Beretove za sudiju Vrhovnog suda bi moglo uticati na stanje prava na abortus, LGBT prava, religijska prava, pravo na posedovanje i nošenje oružja itd.

Demokrate su bile protiv potvrđivanja sudije za Vrhovni sud tokom izborne godine, iako su oni isto pokušali da učine 2016. godine tokom Obaminog mandata, u čemu su bili sprečeni od strane republikanske većine u Senatu, predvođene Mičom Mekonelom (Mitch McConnell). S druge strane, Republikanci su pravdali potvrđivanje sa tvrdnjom da oni na to imaju pravu kao partija u većini, bez obzira na to što se nalaze u izbornoj godini.

Smrt Rut Bejder Ginsberg i potvrđivanje Beretove je pokrenulo dvostranačku debatu o širenju sastava Vrhovnog suda, nešto na čemu insistira progresivni deo Demokratske partije. Republikanci, koji sada raspolažu sa komotnom većinom u Vrhovnom sudu (6-3), širenje njegovog sastava vide kao autoritaran potez i opasan presedan. Poslednji predsednik koji je pokušao da proširi sastav Vrhovnog suda je bio Frenklin Delano Ruzvelt (Franklin Delano Roosevelt), koji je bio isfrustriran odlukama Vrhovnog suda da blokira niz njegovih mera za oporavak američke ekonomije od svetske ekonomske krize iz 1929. godine. Rešenje je video u širenju sastava Vrhovnog suda i popunjavanju dodatnih praznih mesta sa sudijama koji su po njegovoj meri. Bajden i Kamala su odbili da kažu da li će proširiti sastav Vrhovnog suda ukoliko osvoje Belu kuću i Senat u novembru, što je jedna od slabih tačaka njihove kampanje, s obzirom da je prema anketama ta mera izuzetno nepopularna. S druge strane, lice progresivne Amerike, Aleksandria Okazio Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez), je na svom Tviter profilu imala samo jednu stvar da kaže kao reakciju na potvrđivanje Beretove: „proširite sud“.


Bojan Latinović