Tranzicioni tim novoizabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, najavio je da će za mesto sekretarke unutrašnjih poslova nominovati Deb Haaland, demokratsku članicu Predstavničkog doma. Ona se 2014. godine kandidovala za guvernerku Novog Meksika, a takođe je i bila deo obe izborne kampanje bivšeg predsednika Baraka Obame, gde je nastojala da se poveže sa zajednicama starosedelaca koje su bile zapostavljene. Bila je protiv vladine podrške stvaranja novih naftovoda i gasovoda, a takođe se zalagala za poboljšanje zakonodavstva o obnovljivim izvorima energije.

Ukoliko bi Haaland bila izabrana, ona bi postala prva Indijanka u kabinetu predsednika Amerike, a između ostalog bila bi zadužena za poštovanje ugovora sklopljenih sa starosedeocima, kojima je zemljište ugovorima oduzeto i stvaranje saveza između mnogobrojnih organizacija za zaštitu životne sredine i starosedelaca.

Haaland je istakla da je neophodno da se Indijanci uključe u proces pregovaranja i donošenja odluka, s obzirom na to da je čitava Amerika nekada bila njihova zemlja i da joj je drago što će se glas poput njenog čuti i dodala da će neustrašivo braniti zemlju i životnu sredinu. Obnavljanje zaštite životne sredine i rad na tome da se Amerika udalji od upotrebe fosilnih goriva, kao i ispravljanje štete koju je sečom šuma i kopanjem ruda izazvala Trampova administracija, biće takođe važni zadaci koji će se naći pred njom.

Deb Haaland je i pre nominacije uživala veliku podršku grupa za zaštitu životne sredine, aktivista koji se bave zagovaranjem domorodačkih prava, kao i članova Kongresa. Nensi Pelosi podržala je predlog Bajdenovog tranzicionog tima rekavši da bi odabir Haaland bila sjajna Bajdenova odluka.

Džozef Bajden je više puta isticao da želi kabinet koji će predstavljati čitavu Ameriku, a čini se da ovo definitivno jeste kabinet raznolikosti, ali i kabinet prvih, međutim progresivno krilo Demokratske partije ipak nije zadovoljno Bajdenovim odlukama. Na spisku od stotinu kandidata sačinjenom u petak, nalaze se osobe za koje levo krilo demokrata smatra da bi trebalo da se nađu u Bajdenovoj administaciji. Na spisku su se našli stručnjaci i naučnici iz grupa za ljudska prava, antiratnih pokreta i istraživačkih centara koji se prvenstveno zalažu za smanjenje vojnih intervencija. Osim toga, smanjenje vojnog budžeta i neuplitanje Amerike u odnose između drugih država, takođe su ideje kojima se vode kandidati navedeni na spisku na kom se nalazi 65% žena.

Na ovaj način levo krilo želi da utiče na kreiranje progresivnije spoljne politike dovođenjem njihovih predstavnika prvenstveno na vodeća mesta u oblasti nacionalne bezbednosti i spoljne politike, s obzirom da se u sastavu Bajdenove administracije još uvek nije našlo ime nekog od progresivnih kandidata.


Miljana Jovanović