Izabrani predsednik SAD, Džozef Bajden obratio se javnosti u ponedeljak nakon što su on i izabrana potpredsednica SAD Kamala Haris imali virtualni sastanak sa čelnicima velikih kompanija, ali i velikih sindikata na temu ekonomskog oporavka, javlja Njujork Tajms. Obraćanje je iskoristio da oštrije kritikuje još uvek aktuelnog predsednika Donalda Trampa, navodeće da odbijanje da sarađuje u procesu tranzicije iz jedne administracije ka drugoj može ometati distribuciju vakcine protiv kovida-19 kada bude dostupna i, samim tim, prouzrokovati više umrlih od ove bolesti. Bila je to promena tona u odnosu na ranija obraćanja gde Bajden nije pridavao toliki značaj pomoći aktuelne administracije u uspostavljanju nove. Bajden je takođe pokazao i volju za saradnju sa republikancima rekavši da je vakcina važna, ali nema nikakve koristi dok se ne vakcinišete, pokušavajući i tu da ukaže na važnost distribucije.

Bajden i Haris su pre obraćanja imali sastanke sa liderima kompanija i sindikata, među kojima su bili direktorka Dženeral Motorsa Meri Bara, lider Majkrosofta Satja Nadela, kao i lideri sindikata radnika auto-industrije i drugih oblasti. Po Bajdenovim rečima, svi su se složili da je neophodno sačuvati ekonomiju tako što će virus biti stavljen pod kontrolu. Bajden je ponovo rekao da će situacija postati teža pre nego što postane lakša i da Sjedinjenim Državama predstoji mračna zima. Bajden je potvrdio i svoju podršku za paket pomoći od 3,4 hiljade milijardi dolara koji su usvojile demokrate u Predstavničkom domu, a koji su republikanci odbili, ali nije dao nikakav znak ili savet na koji način bi mogao da se reši višemesečni zastoj između Predstavničkog doma i Senata u usvajanju paketa ekonomske pomoći.

Budući predsednik takođe je pohvalio i republikanske guvernere u Severnoj Dakoti, Ohaju i Juti koji su preduzeli mere zatvaranja („lokdauna“) u svojim državama kako bi smanjili širenje pandemije, nazvavši to patriotskim činom kako bi se sačuvali životi. Nasuprot tome, Bajden je kritikovao doktora Skota Atlasa, jednog od Trampovih savetnika zbog kontroverznih komentara vezanih za nošenje maski i restriktivne mere. Takođe, Bajden je rekao da će on pružiti primer građanima koji nisu sigurni u vezi sa vakcinama i ponovo uputio kritiku predsedniku Trampu rekavši da sva nesigurnost potiče od njega i njegovih komentara vezanih za brzinu razvoja vakcine.

Iz Trampove administracije su odogovrili da neće biti nikakvih problema oko distribucije vakcine i da to ne zavisi od tranzicije jedne administracije ka drugoj jer će se ditribucija odvijati po planu koji je napravio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Rečeno je i da će vakcine moći da budu isporučene u svakom delu Amerike u roku od 24 časa nakon što ih odobri Uprava za hranu i lekove.

Bajden je još jednom kritikovao Trampa zbog odbijanja da prihvati poraz rekavši da je to sramotno za samu državu i da je to gora posledica od nemogućnosti da on lako preuzme predsedničku poziciju. Tramp je u ponedeljak ponovo tvitovao da je pobedio na izborima, ali je s druge strane njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen otišao najdalje od svih zvaničnika Trampove administracije po pitanju prihvatanja toga da je Bajden pobedio. O’Brajen je rekao da trenutno izgleda kao da je Bajden-Haris tiket pobednički i da će, u slučaju da se to i ostvari, Savet za nacionalnu bezbednost imati vrlo profesionalnu tranziciju. Znači li ovakva izjava da se bližimo tome da i sam Tramp prihvati izborne rezultate – ostaje nam da vidimo.


Nikola Milinković