Kandidat za demokratsku nominaciju Džozef Bajden, odbacio je tvrdnje o seksualnom napadu na Taru Rid (Tara Read) koja ga je za to optužila krajem marta. Tara Rid bila je zaposlena u Kancelariji Džozefa Bajdena u Senatu 1993. godine kada se, prema njenim rečima, napad desio. Nakon što je Rid ispričala svoju priču, javile su se i druge žene tvrdeći da su imale slična neprijatna iskustva sa Džozefom Bajdenom.

Na pitanje voditeljke da li su tvrdnje Tare Rid istinite, Bajden je odgovorio: Jasno tvrdim da se napad nikada nije desio.

Takođe, upitan da li se seća Tare Rid i njenih žalbi protiv njega, Bajden je odgovorio kako se navodni napad za koji je optužen desio pre 27 godina i da se on ne seća da se Rid žalila na njega. Bajden je takođe dodao i to da, s obzirom da seksualni napad za koji ga Tara Rid optužuje nije istinit, do sada nije obraćao pažnju na to tokom kampanje. Međutim, očigledno je da je Bajden promenio mišljenje, s obzirom na to da će Rid gostovati u emisijama narednih dana i imati priliku da ispriča svoju stranu priče.

Dajući izjavu za Medijum (Medium) Bajden je istakao kako se tokom proteklih 25 godina zalagao za smanjenje rodno zasnovanog nasilja, zagovarajući politike koje su imale za cilj da osnaže glasove žena. Takođe, on je podsetio da je dok je bio zamenik predsednika započeo kampanju It’s on us koja je imala za cilj da podigne svest o rodno zasnovanom nasilju i promeni kulturu nepoštovanja i nejednakog tretiranja žena. On je dodao da u izjavama Tare Rid postoje brojne nedoslednosti i predložio da se u Nacionalnoj arhivi pronađe zapisnik u kom stoji da se Rid žalila na njega, ukoliko takav zapisnik uopšte postoji. Bajden je u izjavi rekao i to da će se uvek zalagati za to da marginalizovane zajednice budu zaštićene i osnažene.

Potencijalne kandidatkinje za zamenicu predsednika poput Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar), Kamale Haris (Kamala Harris) i Stejsi Abrams (Stacey Abrams) podržale su Bajdena, tvrdeći da svaka žena ima pravo da ispriča svoju priču, ali i da isto tako veruju kako Bajden govori istinu. Demokrate su do sada uvek insistirale na tome da se glasovi žena čuju, posebno u slučaju sadašnjeg predsednika Donalda Trampa koji je optužen za brojne seksualne napade, međutim, ostaje da vidimo da li će u narednom periodu podrška Bajdenu možda ipak izostati.


Miljana Jovanović