Republikanski guverneri Floride i Džorždije ponudili su da se ovogodišnja Republikanska nacionalna konvencija održi u njihovim saveznim državama, umesto u gradu Šarlot (Charlotte) u Severnoj Karolini, gde je inače planirano da se održi. Njihove ponude dolaze nakon što je predsednik Tramp zapretio da će promeniti mesto održavanja konvencije ukoliko demokratski guverner Severne Karoline, Roj Kuper (Roy Cooper), ne garantuje da će konvencija biti održana bez ikakvih ograničenja, odnosno u redovnim okolnostima.

Guverner Kuper je prethodno ukazao na potrebu ograničavanja i usklađivanja formata konvencije sa zahtevima očuvanja zdravstvene bezbednosti usled pandemije virusa korona. Ovo je naišlo na negativnu reakciju predsednika Trampa i navelo ga da preispita odluku o održavanju konvencije u Severnoj Karolini, gde je 2016. godine odneo tesnu pobedu nad Hilari Klinton. Uprkos zdravstvenim rizicima, predsednik Tramp je izrazio želju za održavanjem konvencije u njenom tradicionalnom formatu, bez ikakvih ograničenja i izmena. Ipak, neki republikanski zvaničnici su govorili o mogućnosti ograničavanja konvencije ali ne i njenog održavanja digitalnim putem – nešto o čemu razmišljaju demokrate.

Republikanski guverneri Brajan Kemp (Brian Kemp) iz Džordžije i Ron Desantis (Ron DeSantis) iz Floride su odlučili da iskoriste nezadovoljstvo američkog predsednika kako bi svoje savezne države predstavili kao alternativna mesta za održavanje konvencije. Konvencije, koje okupljaju nekoliko desetina hiljada ljudi, pružaju ekonomske koristi za mesto u kojem se održavaju. Iz tog razloga, gradovi i države se međusobno nadmeću oko statusa mesta održavanja konvencije.

Iza odluke o mestu održavanja konvencije takođe mogu ležati političke kalkulacije. Za ovaj izborni ciklus, Republikanci su izabrali Severnu Karolinu, čiji značajan deo biračkog tela čine Afroamerikanci. Oni su tradicionalno naklonjeni demokratama, naročito njihovom pretpostavljenom predsedničkom kandidatu Džozefu Bajdenu. Otuda bi se izbor Severne Karoline kao mesta održavanja konvencije mogao protumačiti kao pokušaj demonstracije političke konkurentnosti Republikanske partije u tom delu Amerike i među afroameričkim stanovništvom. Isti politički motivi bi se mogli nalaziti iza eventualne odluke o izmeštanju konvencije iz ove države u Floridu ili Džoržiju. Obe države će biti među odlučujućim za Trampov reizbor. Međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da se odluke o mestu održavanja konvencije donose gotovo dve godine unapred, kada su nepoznati predsednički kandidati, kao i njihove političke prednosti i mane.


Bojan Latinović