Američki predsednik Džozef Bajden u petak je izrazio podršku inicijativi o zameni više decenija starog ovlašćenja o upotrebi vojne sile na Bliskom istoku, samo nešto više od nedelju dana nakon što su, oslanjajući se na upravo ta ovlašćenja, izvršeni vazdušni napadi na istoku Sirije.

Demokratski senator Tim Kejn i republikanski senator Tod Jang predložili su ove nedelje zakone kojima se ukidaju odobrenja za upotrebu vojne sile (AUMF) iz 1991. i 2002. protiv Iraka, na koje su se predsednici iz obe partije tokom godina oslanjali kako bi pravno opravdali izvođenje vojnih napada u ovom regionu.

U svom obraćanju medijima, Džen Psaki istakla je da je predsednik Bajden posvećen saradnji s Kongresom kako bi ,,osigurao da se ovlašćenja za upotrebu vojne sile koja su na snazi zamene užim i specifičnim okvirom koji bi osigurao zaštitu amerikanaca od terorističkih pretnji dok se ujedno okončavaju ‘većni ratovi’ “.

Senator Tim Kejn rekao je da oslanjanje na višedecenijska ovlašćenja za upotrebu vojne sile ,,nema nikakvu operativnu svrhu, drži (nas) stalno u ratnom položaju i podriva suverenitet Iraka.“

,,Prošlonedeljni vazdušni napadi u Siriju pokazuju da će izvršna vlast, bez obzira na partiju iz koje dolazi, nastaviti da proteže svoje ratne moći“, naveo je Kejn. S druge strane, zvaničnici Bajdenove administracije stali su u odbranu napada, nazvavši ih legalnim i prikladnim.

Međutim, kako prenosi Associated Press, pojedini članovi Kongresa – uključujući i članove Demokratske partije – osudili su ove vazdušne napade, inače prvu vojnu akciju koju je predsednik Bajden odobrio. Kejn i drugi tvrdili su da ofanzivna vojna akcija bez odobrenja Kongresa nije ustavna s obzirom na odsustvo vanrednih okolnosti.

Bela kuća signalizirala je podršku zameni ovlašćenja, iako je upozorila da bi SAD mogle da razmotre vojnu akciju nakon raketnog napada izvršenog ranije ove nedelje, a koji je pogodio vazduhoplovnu bazu u zapadnom Iraku u kojoj su smeštene američke i koalicione trupe. ,,Ukoliko procenimo da je dalji odgovor opravdan, ponovo ćemo preduzeti mere na način i vreme koje budemo odabrali“, istakla je Psaki.


Ivana Janković