Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predložio je juče Ejmi Koni Baret za mesto sudije Vrhovnoga suda, piše Rojters, a prenosi portal RTS-a.

„Predstavljajući svog kandidata na ceremoniji u Beloj kući“, piše ovaj portal, „Tramp je rekao da je Ejmi Koni Baret jedan ‘od najbriljantnijih i talentovanijih pravnih umova’ u SAD“.

U slučaju upražnjenog mesta u Vrhovnom sudu, procedura započinje obraćanjem predsednika Senatu, u kojem on nominuje kandidata. Odluka je u rukama Senata, koji o potvrdi kandidata glasa prostom većinom.

[NOVA ANALIZA]Smrt sudije Rut Bejder Ginsburg u petak, 18. septembra, ostavila je slobodno mesto u Vrhovnom sudu samo…

Posted by Američki izbori on Недеља, 20. септембар 2020.

S druge strane, Trampov glavni takmac na izborima — koji su na programu za šest sedmica — Džo Bajden napisao je na Fejsbuku da Baret „ima pisane zapise o neslaganju s odlukom Vrhovnoga suda SAD o podržavanju Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj nezi“. Bajden želi da onaj kome narod ukaže poverenje početkom novembra odlučuje o novom sudiji. „Ustav Sjedinjenih Država je osmišljen tako da biračima pruži priliku da se čuje njihov glas o tome ko služi u Sudu“, napisao je Bajden i dodao: „Taj trenutak je sada i njihov glas bi trebalo da se čuje.“ Bajden je na kraju istakao da Senat ne treba da se izjašnjava o ovom praznom mestu sve do predsedničkih izbora.

Election Day is just weeks away, and millions of Americans are already voting because the stakes in this election could…

Posted by Joe Biden on Субота, 26. септембар 2020.

Mesto sudije Vrhovnoga suda SAD ostalo je upražnjeno posle prošlonedeljne smrti Rut Bejder Ginsberg. Rojters procenjuje da je ovaj potez Trampa prilika da se u Sudu poveća konzervativna većina (za sada je 5 : 3). Za razliku od Ginsberg koja je poznata kao deo liberalnoga krila, Baret često poistovećuju s konzervativcima zbog njene sudske prakse, ali i ličnoga života. Ona je religiozna katolkinja, a ima i sedmero dece (pet bioloških i dva usvojena sa Haitija).

Judge Amy Coney Barrett is joined by her family Saturday at the White House Rose Garden as President Donald J. Trump…

Posted by Fox News on Субота, 26. септембар 2020.


Luka Totaj