Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden razgovarao je juče sa porodicom Afroamerikanca koji je upucan u gradu Kenoša u Viskonsinu prilikom hapšenja zbog porodičnog nasilja. Bajden je pozvao na pravdu i osudio nasilne proteste u ime Džejkoba Blejka.

„Nešto ranije sam razgovarao sa Džejkobovim roditeljima, sestrom i drugim članovima porodice i rekao sam im da pravda mora i biće zadovoljena“, rekao je Bajden u video snimku koji je objavila njegova kampanja na društvenim mrežama.

Bivši potpredsednik SAD izjavio je da je saglasan sa Blejkovom majkom, Džulijom Džekson, koja je rekla da nasilje na ulicama ne odražava njenog sina ili porodicu.

„Protest protiv brutalnosti je pravo i apsolutno neophodno, ali spaljivanje zajednice nije protest“, rekao je Bajden. „To je bespotrebno nasilje. Nasilje koje ugrožava život. Nasilje koje smeta preduzećima i zatvara biznise koji služe zajednici. To je pogrešno“, zaključio je Bajden.

Bajdenova kandidatkinja za potpredsednicu, senatorka Kamala Haris iz Kalifornije, rekla je da je i ona učestvovala u razgovoru sa Blejkovom porodicom. „U Americi još uvek postoje dva sistema pravde“, istakla je senatorka na događaju u okviru kampanje, preneo je Rojters.

Grad Kenoša u Viskonsinu suočava se sa građanskim neredima i nasiljem nakon incidenta u kom je policija ranila Blejka, a koji je snimljen i objavljen na društvenim mrežama.

Policajci koji su sedam puta pucali i ranili Afroamerikanca, suspendovani su iz policijske stanice u Kenoši. 29-godišnji muškarac nalazi se u bolnici u Milvokiju gde se oporavlja od povreda. Blejkov otac je ranije otkrio da je njegov sin paralizovan od struka naniže te da lekari ne znaju da li će ostati trajno nepokretan.

Kako prenosi Rojters, američki predsednik Donald Tramp saopštio je juče da će poslati federalne snage i Nacionalnu gardu u Viskonsin, gde su se demonstranti više puta sukobili sa policijom. Tramp je naveo da je razgovarao sa guvernerom Viskonsina Tonijem Eversom, koji je prihvatio federalnu pomoć.

„Danas ću poslati federalne snage i Nacionalnu gardu u Kenošu kako bismo povratili red i mir”, poručio je Tramp juče na Tviteru.

Džejkob Blejk nije prvi Afroamerikanac koga je američka policija ranila ili ubila prilikom hapšenja. Podsetimo, ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja pokrenulo je čitav talas nasilnih demonstracija ne samo u Americi, već i u ostatku sveta.


Ivana Vulović