Tokom jučerašnjeg dana se lista nekadašnjih zvaničnika Trampove administracije i dugogodišnjih republikanaca koji su podržali demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena proširila za još jedno ime – Oliviju Troj. Troj je do kraja avgusta bila savetnica za suzbijanje terorizma i domovinsku bezbednost potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa i jedna od najistaknutijih članica radne grupe za borbu protiv virusa korona.

U video snimku koji je objavljen u četvrtak (17. septembar) od strane grupacije Republikanski birači protiv Trampa Troj je optužila aktuelnog predsednika Donalda Trampa za slabo vođstvo i neadekvatan odgovor na pandemiju virusa korona. Dodaje da je bila šokirana njegovim izjavama o obmani kada je u pitanju virus, te ponašanjem prema članovima radne grupe i njihovim naporima na suzbijanju zaraze, ističući kako je predsednik pre svega zainteresovan i fokusiran na sopstveni reizbor. Troj je iznela i anegdotu sa jednog od sastanaka sa Trampom, na kome je on navodno rekao da je COVID-19 i dobra stvar, budući da ne mora da se rukuje sa ljudima koje smatra „odvratnim“.

Olivija Troj je naglasila da će 3. novembra na predsedničkim izborima glasati za bivšeg potpredsednika SAD i Trampovog oponenta Džozefa Bajdena zato što veruje da je Amerika u ustavnoj krizi i da je potrebno staviti državu ispred partije.

Majk Pens je na brifingu sa novinarima u Beloj Kući odbacio navode svoje bivše savetnice, rekavši kako je u pitanju nezadovoljni zaposleni koji je odlučio da se igra politike u izbornoj godini. Portparolka Bele Kuće Kejli MekEnani je na Tviteru objavila pismo Olivije Troj povodom napuštanja svoje ranije funkcije i administracije u kome je ona zapravo hvalila delovanje radne grupe. Ipak, može se primetiti da su jučerašnje kritike Trojeve bile usmerene pre svega ka Donaldu Trampu, a ne toliko prema administraciji i radnoj grupi.

Troj, kao posvećena republikanka (radila je i u administraciji predsednika Džordža Vokera Buša), se pridružila novoosnovanoj grupi Republikanski politički savez za integritet i reforme (eng. REPAIR). Grupacija će delovati zajedno sa pomenutom organizacijom Republikanski birači protiv Trampa i političkim akcionim komitetom Lincoln Project u cilju onemogućavanja Donalda Trampa da izbori drugi mandat. Novoj organizaciji će prići i Džoš Venebl, bivši šef osoblja sekretara za obrazovanje, što je takođe saopštio juče. Zanimljivo, grupa uključuje i još nekoliko visokih nezadovoljnih zvaničnika Trampove administracije: Entonija Skaramučija, direktora za komunikacije Bele Kuće, bivšeg šefa osoblja u Departmanu domovinske bezbednosti Majlsa Tejlora (koji je i zvanično podržao Džoa Bajdena), Džona Mitnika, takođe iz pomenutog ministarstva, te Roberta Šenksa iz ministarstva pravde.


Igor Mirosavljević