Kandidat Demokratske partije za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden (Joe Biden), prikupio je neverovatnih 383 miliona dolara za svoju kampanju tokom septembra. Bivši potpredsednik SAD objavio je podatke u sredu, čime je oborio rekord iz avgusta. Na taj način nastavlja se trend naglog porasta donacija.

„Svima koji su prošlog meseca uplatili nekoliko dolara – hvala. Zahvaljujući vašoj podršci, prikupili smo neverovatnih 383 miliona dolara“, napisao je na Tviteru, između ostalog, demokratski predsednički kandidat.

Na Tviteru se oglasila i Bajdenova menadžerka kampanje Džen O’Meli Dajlon (Jen O’Malley Dillon), koja je navela da je Bajden započeo svojih finalnih 34 dana kampanje sa 432 miliona dolara „u kešu“, preneo je Politiko.

Predsednik Donald Tramp (Donald Trump) i Republikanski nacionalni komitet još uvek nisu objavili podatke za septembar, iako predsednički kandidati moraju da podnesu finansijske izveštaje do 20. oktobra.

Podsetimo, u avgustu je Bajden prikupio 154 miliona dolara više od Trampa. Aktuelni predsednik SAD je tada prikupio 210, a Bajden 365 miliona dolara.

Ogroman priliv onlajn donacija novi je trend u okviru kampanje demokrata, i predstavlja veliku razliku u odnosu na proleće 2020, kada je Tramp bio u ogromnoj prednosti. Jedan od razloga zbog kojih je prisutan ovakav trend, jeste izbor Kamale Haris (Camala Harris) za potpredsedničku kandidatkinju demokrata. Samo tokom prve predsedničke debate Bajdenu je „leglo na račun“ čak 10 miliona dolara. Nakon smrti sudije Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzberg (Ruth Bader Ginsburg), takođe je zabeleženo povećanje donacija.

Demokratski predsednički kandidat trenutno svoja finansijska sredstva najviše troši na oglašavanje, što bi moglo da predstavlja veliku prednost u odnosu na Trampa pred kraj izborne kampanje.


Danilo Savić