Virusa korona je poslednjih nedelja zaokupirao čitavu američku javnost. Medijskog prostora za druga dešavanja gotovo i da nema. Ipak, predsednički izbori povremeno uspevaju da dođu u žižu javnosti. S obzirom na to da su mnogi unutarstranački izbori zbog pandemije virusa korona odloženi, pažnju je ovoga puta privukla jedna optužba stara skoro čitavih 27 godina. Naime, žena po imenu Tara Rid bila je zaposlena u kancelariji Džozefa Bajdena u Senatu 1993. godine kada je, po njenim rečima, on nju “seksualno uznemiravao i neprimereno dodirivao“.

„Bio je to pravi zemljotres. Osećala sam se uzbuđeno zbog novog posla i mislila sam da je to moja budućnost. Nakon svega sam se osetila kao da mi neko izvlači tepih ispod nogu“, rekla je Rid u sredu za Vox.

Ova optužba na Bajdenov račun svakako nije i jedina. U aprilu prošle godine čak osam žena optužilo je bivšeg potpredsednika za neprimereno dodirivanje. Bajden je i tada negirao takve tvrdnje, a u petak je to ponovo učinio preko zamenice menadžera kampanje Kejt Bedingfild (Kate Bedingfield): „Žene imaju pravo da ispričaju svoju priču, dok novinari imaju obavezu da rigorozno proveravaju te tvrdnje. Mi ih ohrabrujemo da to urade jer su ove optužbe lažne“. Prošle godine nakon nekoliko sličnih optužbi oglasio se i sam Bajden ističući „da su društvene norme počele da se menjaju i da će u budućnosti morati da pripazi na granice“.

Na pitanje zašto nikada ranije nije govorila o ovom incidentu koji se desio pre gotovo tri decenije, Rid je rekla da to nije učinila jer niko tom činu nije prisustvovao i da u tom smislu ne bi imala dokaze za ono što govori. Sa druge strane, rešila je da više ne ćuti jer se predsednička kampanja sve više zahuktava, a birači imaju pravo da znaju za koga glasaju. Takođe, Tara Rid je bila optužena da je sve ovo uradila iz političkih motiva jer je u par navrata pohvalila Rusiju i predsednika Vladimira Putina.

Zbog čitave situacije u svetu povodom virusa korona ova tema nije dobila mnogo mesta u medijima, pa su na početku ove nedelje na tviteru počeli da se pojavljuju heštegovi #IbelieveTara i #TimesUpBiden.

Priča se pojavljuje u trenutku kada je Bajden u velikoj prednosti u odnosu na Bernija Sandersa u nadmetanju unutar Demokratske partije, a nije izvesno da li će i koliki uticaj imati na Bajdenovu kampanju. Dodatno, teško je utvrditi da li je ova kontroverzna optužba stara toliko godina tačna, tako da će birači na unutarstranačkim, a vrlo verovatno i na predsedničkim izborima, svojim glasovima pokazati veruju li Bajdenu ili ne.


Minja Rogan