Ostalo je još samo 36 dana do predsedničkih izbora. Dogovoreni su i poslednji detalji za dugo iščekivanu debatu između predsedničkih kandidata. Komisija za predsedničke debate je u utorak, 22. septembra, najavila teme koje će kandidati pokriti, dok su predstavnici dve partije odredili izmene u odnosu na normalni format ovog događaja neophodne usled pandemije virusa korona. Nakon ovog događaja, u oktobru će uslediti debata potpredsedničkih kandidata, Majka Pensa i Kamale Heris, a kasnije još dve između Džozefa Bajdena i Donalda Trampa.

Predsednička debata zakazana je za utorak, 29. septembar u 21h ET, na univerzitetu Kejs Vestern Rizerv u Klivlendu (Ohajo). Razgovor sa kandidatima vodiće Kris Volas, novinar Foks Njuza, a teme određene kao nezaobilazne na ovom događaju su: izveštaji Trampa i Bajdena, Vrhovni sud, virus korona, ekonomija, rasa i nasilje u američkim gradovima, kao i integritet izbora, navodi En-bi-si njuz. Komisija za predsedničke debate navela je da će svakoj od tema biti posvećeno po 15 minuta, a događaj će ukupno trajati 90 minuta, prenosi Si-en-en. Tako, Trampovi glasači iščekuju ekonomske teme i odgovor na nasilje koje je pratilo proteste ovog leta. Sa druge strane, Bajden će staviti akcenat na virus korona i rasna pitanja. Isto tako, očekuje se pokretanje pitanja o Vrhovnom sudu SAD i nedavne Trampove nominacije Ejmi Kouni Beret za sudiju, piše Politiko.

Detalje o predsedničkoj debati nedavno su utanačili predstavnici dva kandidata, Brejdi Vilijamson u ime Bajdena, a Rik Eharn i Maks Miler u ime Trampa. Kako bi događaj prilagodili okolnostima pandemije – kako u pogledu kandidata, tako i publike – predsednička debata neće započeti tradicionalnim rukovanjem kandidata, kao ni novonastalim pozdravom laktom. Tramp, Bajden i Volas neće nositi maske na događaju, a publiku na događaju činiće samo 75 do 80 ljudi. Dodatna neuobičajenost je otkazivanje spin sobe nakon debate, u kojoj su mediji ranije imali priliku da direktno postavljaju pitanja kandidatima. Ovaj element „odložen“ je za sastanke koji će biti zakazani naknadno, prenosi Politiko.

Percepcija o značaju ove debate, kao i pristup pripremi za istu, čini se drugačijim kod dva kandidata. Dok je Tramp odlučio da se ne bavi formalnom pripremom, Bajden i Demokratska partija isprobavaju simulacije debate, u kojima je Bob Bauer, njegov viši savetnik, u ulozi Trampa, navodi Global njuz.

„Spreman sam da izađem na scenu i iznesem zašto ja smatram da [Tramp] nije uspeo, kao i zašto su moji odgovori ti koji će pomoći američkom narodu, američkoj ekonomiji i učiniti nas bezbednijim na međunarodnom planu,“ naveo je Bajden, rekavši da će se oslanjati na činjenice i izbegavati direktne sukobe sa Trampom tokom debate.

Lara Tramp, viša savetnica u Trampovoj kampanji, navela je da su „debate značajne“, kao i da se „Donald Tramp svakako sjajno pokazao u debatama 2016. i da misli da ni ovo prilikom ništa neće biti drugačije“.

Kao i kandidati, tako i analitičari pridaju različit značaj ovom događaju. Iako predstavlja jedinstvenu priliku da glasači direktno uporede stavove i planove kandidata, drugi analitičari, uključujući i članove Bajdenove kampanje, pozivaju se na iskustva prethodnih značajnih debata i preokupiranost glasača svakodnevnim ekonomskim problemima kako bi objasnili male šanse za fundamentalne promene po ishod trke.


 Mina Radončić